НОВИНИ

Контрол на даренията в МВР. Нова сграда на силите за борба с наркотиците

Концепцията за реформа в МВР е готова и скоро ще стане ясно как ще бъдат преназначавани служителите от администрацията.Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова при откриването на новата сграда на Обединените сили за противодействие на наркотиците, изградена с финансовата помощ на американското правителство.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
16:58, 07.01.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

На откриването присъстваха временно управляващ посолството на САЩ у нас Мартина Стронг и регионалният директор на ДЕА за страните от Средния Изток и Балканите.

Инвестицията в строежа на сградата е в размер на 2 милиона щатски долара. Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов заяви, че през годините дирекцията се е утвърдила като важен партньор на международните служби.

Ивайло Спиридонов - директор на ГДБОП: "Пресечена е дейността на престъпни групи, включително и за изпиране на пари от наркотрафик и др."

Заради географското положение на България, регионът се използва от мултинационални престъпни групи за трафик на наркотици, контрабанда, незаконна миграция и МВР провежда целенасочена политика за противодействие на тези престъпления, подчерта още антимафиот номер едно.

Символ на резултатите от успешната съвместна работа с ДЕА - така Румяна Бъчварова определи факта, че в София вече има обща сграда на двете служби .


Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи: "Резултатите са впечатляващи, изразяват се в хиляди килограми заловени наркотични вещества".
;

Регионалният директор на ДЕА за страните от Средния Изток и Балканите заяви, че тези резултати са плод на 20 години успешно сътрудничество с българските спецслужби.

Кайли Уилямсън - регионален директор на ДЕА за страните от Средния Изток и Балканите: "Общо е усилието да се залавят наркопласьорите и да се прекъсват наркомрежите. Най-успешното средство за разследване, с което разполагаме е способността ни да изграждаме партньорства и да обменяме информация".

Временно управляващата посолството на САЩ в София Мартина Стронг пък заяви, че откриването на тази сграда показва високото ниво на стратегическо сътрудничество между двете страни.


;

По-късно в отговор на въпрос на "По света и у нас" за повдигнатата отново тема за даренията за МВР, министър Бъчварова съобщи, че през миналата година МВР е получило общо 2,4 млн. лева от международни дарения. Тя припомни, че казусът с даренията е изяснен с промените в Закона за МВР, а в специална заповед на министъра са определени строги правила, по които се осъществява тази дейност.

Румяна Бъчварова: "Изключени са и не се допускат дарения от частни компании и частни лица. В закона се допускат единствено международните дарения и такива от държавни институции. За да не допуснем дарението да се превърне в скрита форма на давление".

Министър Бъчварова каза още, че концепцията за реформа в МВР е готова и скоро ще стане ясно как ще бъдат преназначавани служителите от администрацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нов вид телефонни измами в Русенско
Нов вид телефонни измами в Русенско
​Агент на ДАНС и полицай са задържани за участие в организирана престъпна група
​Агент на ДАНС и полицай са задържани за участие в организирана престъпна група