НОВИНИ

ДАНС, прокуратурата и МВР разбиха схема за пране на пари

Мащабна схема с незаконно теглене на милиони евро в брой, преведени от чужбина в български банки разбиха ДАНС, Окръжната прокуратура и полицията в Пловдив.

bnt avatar logo
от Мариела Хубинова
15:53, 07.01.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Арестуваните мамели фирми от 6 държави от Европейския съюз и ги карали да пращат големи суми по сметки в България. Служител на фирмите получавал имейл от името на изпълнителния директор, в който се нареждало да бъде направен превода. Като основание се посочвало „търговски взаимоотношения". За по-голяма достоверност имало име на адвокат, който да потвърди истинността на сделката. Сумите били между 400 и 450 хил. евро. Тези пари са превеждани от чужбина по сметки на български търговски дружества, в повечето случаи - регистрирани броени дни преди преводите. Ощетените чуждестранни фирми са над 10.

Румен Попов - окръжен прокурор на Пловдив: "Пловдивчанин е създал дружество на 10 декември с капитал от 2 лева. В периода 22-23 декември към неговата сметка са постъпили 426 и 486 хиляди евро от френско дружество".


;

Двама от задържаните са арестувани в опит да изтеглят парите в брой от наши банкови клонове. Един от тях е заловеният на 30 декември мъж в акция на полицията до голяма бензиностанция в Пловдив.

Георги Георгиев - зам. директор на ОД на МВР Пловдив: "Това са хора, които имат опит със създаването на фалшиви фирми, те са наясно със всички счетоводни операции, с банковите документи, които са необходими".
Данаила Станкова - наблюдаващ прокурор: "Извършени са над 20 претърсвания, основно на територия на Пловдив, София, Варна и Велико Търново. Намерени са фирмени, банкови документи сред тях заявки до БНБ за суми над 50 хил. "

Част от задържаните имат легален бизнес в сферата на счетоводните услуги. На този етап фалшивите фирми със блокирани сметки са 20. Полицейската акция е предотвратила тегленето на други 5 млн. евро. Един от заподозрените все още е на свобода. Георги Христов Георгиев, собственик на фирма Паола 2015 е обявен за общодържавно издирване за това, че е източил 1 200 000 евро по същата схема. Органите на реда в момента проверяват и дали в престъпната схема има замесени банкови служители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Сривът на петрола няма да повлияе върху цените и растежа у нас
​Сривът на петрола няма да повлияе върху цените и растежа у нас
Иване... Иване... спасение няма... Честит Ивановден!
Иване... Иване... спасение няма... Честит Ивановден!