НОВИНИ

Стартира подготовката за строежа на третия лъч на столичното метро

От днес започва подготовката за строителството на третия лъч на метрото в София. Първите 7 метростанции от "Малък градски театър зад канала" до "Красно село" ще са готови в средата на 2019 г. 170 хиляди души се очаква да използват бъдещата линия на подземната железница.

bnt avatar logo
от БНТ
06:25, 20.01.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Подземната железница ще се движи от Горна баня и "Овча купел" през центъра на столицата до кв. "Васил Левски". Крайното депо ще е "Земляне". Третият лъч ще е дълъг 19 км. Като по него ще бъдат изградени 19 метростанции. Връзката с втория лъч ще е при НДК, а с първия - при Орлов мост.

Днес започва подготовката, а по-късно и строителството на първия етап от третия метродиаметър от "Малък градски театър зад канала" до "Красно село". Проектът ще струва 410 милиона евро - европейско финансиране и 90 милиона евро - пари от бюджета.

Заради подготовката на строежа се въвеждат и някои промени в движението в столицата. Ограничение на движението ще има по бул. "Христо и Евлоги Георгиев" - между бул. "Янко Сакъзов" и "Данаил Николаев". Колите ще се движат само в източното платно. Променя си е и маршрутът на тролейбус номер 7.

Ще се стесни движението по бул. "Патриарх Евтимий". В участъците от Васил Левски до "Хан Крум" и от "Витоша" до "Княз Борис Първи" колите ще се движат еднопосочно в двете средни ленти на булеварда. Целият трети лъч ще приключи през 2019 г. Така делът на метрото в градския транспорт в София ще е 45%.

Вижте какво обясни в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" инж. Стоян Братоев - изп. директор на "Метрополитен" ЕАД за промените в трафика на София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Жълт код за ниски температури в 16 области на страната
​Жълт код за ниски температури в 16 области на страната
Стар водопровод създава проблеми на жителите на село Манолово
Стар водопровод създава проблеми на жителите на село Манолово