НОВИНИ

Издатели и учители искат отлагане на новия Закон за образованието

Издатели и учители искат да се отложи с 1 година влизането в сила на новия Закон за училищното образование или поне процедурата за новите учебници. Причината - учебниците за 1-ви и 5-ти клас няма да са готови за първия учебен ден или ако са готови, то те няма да са добре написани заради краткия срок.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:47, 19.01.2016
Чете се за: 01:14 мин.
Още

От издателство "Просвета" са категорични - добър учебник не се прави за седем месеца. И дават пример - в Германия срокът е между 18 и 24 месеца. Казват, че причината за набързо написаните учебници ще бъде забавеното приемане на новия закон за училищното образование.

Никола Кицевски - директор на издателство "Просвета": "Това не беше предвидено и съответно голямата амбиция е да покажем, че ние ще вкараме учебници на 15 септември 2016 година".

Учебниците трябва да бъдат написани до 8 август. В оставащия само месец до 15 септември експерти и учители трябва да ги оценят, след това министерството да ги одобри, после мостри на учебниците ще пристигнат в училищата, за да изберат учителите по кой от многобройните варианти да преподават. Чак след това ще бъдат отпечатани и доставени в училищата. И за да разберете по-ясно - досега само срокът за избор по кой учебник да се преподава беше 3 месеца.

Никола Кицевски - директор на издателство "Просвета": "Всичко това можеше съвсем спокойно да се преодолее, ако имаха куража политиците да кажат - пропуснахме сроковете, забавихме се със закона, поради това изместваме процедурата с една година".


;

Кицевски отхвърля възможността, ако нови учебници няма, в 5-ти клас например историята да се учи с учебника за 7-ми.Така мислят и в столичното 125-то училище.

Венелина Николова - помощник-директор на 125-то СОУ: "Не, това е абсолютен абсурд, аз като чух най-напред реших, че не съм чула както трябва".
Палма Никлева, учител по история, 125-то СОУ: "Учебникът за 7-ми клас е с материал ниво 7-ми клас. Ако трябва да се използват същите учебници как ще стане - до еди кой си ред четете след другия недейте, защото това е в повече".

И още - в училището са категорични, че набързо написаните учебници за 1-ви и 5-ти клас няма да са добри и не трябва да се експериментира с децата.

Венелина Николова - помощник директор на 125-то СОУ: "Аз апелирам наистина законотворците да обмислят абсолютно всички гледни точки, да чуят издателите, да чуят нас учителите, да чуят и родителите и в крайна сметка в името на децата, защото тук става дума за нашите деца, този закон трябва да бъде отложен, неговото влизане в сила с една година".

Дали целият закон да бъде отложен с година, или само процедурата за нови учебници - законотворците дори имат право на избор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антарктически дневник: Пунта Аренас
Антарктически дневник: Пунта Аренас
Правната комисия в НС подкрепи електронното гласуване
Правната комисия в НС подкрепи електронното гласуване