НОВИНИ

Мей свика комитета за извънредни ситуации заради задържания танкер от Иран

Великобритания повторно прикани Иран да освободи танкера, плаващ под британски флаг, задържан в петък в Омрузкия проток. По казуса заседава комисията за извънредни ситуации КОБРА. Очаква се министърът на външните работи Джереми Хънт да запознае и депутатите с актуална информация по случая.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:03, 22.07.2019
Чете се за: 01:01 мин.
По света

Срещата на комисията Кобра, председателствана от премиера в оставка Тереза Мей, започна в ранния следобед. Министри и официални лица, запознати с инцидента от петък, представиха актуална информация по темата. Коментирани са варианти за осигуряването и поддържането на безопасно корабоплаване в Персийския залив. Говорител на "Даунинг стрийт" 10 нарече задържането "неприемливо" и поясни, че то допълнително нагнетява напрежението по оста Лондон-Техеран. Според дипломат номер едно на Иран - Джавад Зариф обаче, Техеран гарантира сигурността в региона и действията му са имали за цел да "поддържат международните морски правила".

В петък Иранската революционна гвардия задържа танкер с международен екипаж на борда, плаващ по британския флаг. Като поясни, че плавателният съд не се е съобразил с искането на иранската страна и е нарушил морското право. Танкерът, собственост на шведска компания, се намира в пристанищния град Банадар Абас. 23 членове на екипажа са разпитани. Иранската телевизия показа кадри с моряците, на които изглежда, че моряците са добре. Международната общност търси решение на проблема. Британският външен министър Хънт вече е разговарял с френския и германския си колега.

Всички са се обединили около идеята, че основният приоритет е сигурното мореплаване.

Хайко Маас, министър на външните работи на Германия: Смятам, че трябва да съберем държавите от Персийския залив на една маса и да обсъдим темата за морската сигурност. Всичко трябва да се има предвид и да не се предприемат никакви действия, които биха могли до допринесат за ескалация на напрежението. Имаме нужда от деескалация. Това е и мнението на британските и френските колеги.

Намирането на дипломатическо решение обаче ще е сложно. За налагането на санкции е необходима коалиция. Лондон има подкрепата на Париж и Берлин. Принципно "за" се обяви и Вашингтон. САЩ и ЕС обаче имат сериозни разногласия за иранската ядрена програма. Заради напрежението от последните дни е възможно нефтът да поскъпне, въпреки, че Иран твърди, че проблеми с доставките няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Труп на мъж изплува в напоителен канал в Пазарджишко
Труп на мъж изплува в напоителен канал в Пазарджишко
Валери Симеонов: Слуховете за провал на летния сезон са силно преувеличени
Валери Симеонов: Слуховете за провал на летния сезон са силно преувеличени