В Бургас стартира международния кулинарен фестивал „България посреща вкусовете на света“. Шеф-готвачи от 8 страни представят особеностите на своите кухни, а посетителите могат да се докоснат до екзотични храни и да опитат непознати напитки. Фестивалът се провежда с подкрепата на Министерството на туризма и има за цел да насърчи вътрешният туризъм.
Вкусотии от Индия, през Мексико, Румъния, Венецуела, Швеция, Израел, Дания, Полша и разбира се България, опитаха при откриването на фестивала министърът на туризма Николина Ангелкова и посланиците на 17 държави. Дипломатите останаха очаровани от българските лютеници, сирена и вина, а нашенци се редиха на опашка за мексиканска тортиля, румънски колбаси и шунки и си записваха рецептата за датски кроасани.
Министър Ангелкова потвърди, че се очаква силен летен сезон, а идеята повече хора да се запознаят с чуждестранната кухня ще привлече нови туристи към заведенията в курортите, които предлагат подобна екзотика. Новият сайт на туристическото министерство, който предлага онлайн регистър на туристическите атракции, показал засилен интерес от страна на туроператорите.
Николина Ангелкова - министър на туризма: Онлайн регистърът на туристическите атракции, който създадохме от обявяването си преди 9 месеца, до днес вече има 2 млн. и 800 хиляди посещения, а само преди майските и Великденските празници имаше 300 хиляди уникални посещения.
Фестивалът „България посреща вкусовете на света“ през следващите седмици ще продължи в Пловдив, В.Търново, Русе, Варна и ще финишира в София в края май.