НОВИНИ

Мигранти мръзнат на руско-финландската граница

Финландия и Русия се договориха да засилят сътрудничеството си по мигрантския натиск на общата си граница, съобщи вътрешният министър на Хелзинки Петери Орпо след среща с руския си колега Владимир Колоколцев. Москва отказа да приема обратно мигранти, влезли през нейна територия в Норвегия. По двете граници с Русия остават блокирани стотици хора при зимни условия.

мигранти мръзнат руско финландската граница
bnt avatar logo
от БНТ
21:46, 27.01.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Дългата 1340 километра руско-финландска граница е външна за Шенген, но проблемът с бежанците ще се решава на двустранна основа, уточни Хелзинки. 400 мигранти са влезли от Русия във Финландия този месец при 700 за цялата 2015-та. Десетки на руска територия искат да продължат пътя си.

Хотелът в пограничното селище Кандалакша е пълен с хора от Афганистан, Сирия, Конго и Камерун. До границата с Финландия е заведението на Александър Глебов.

Александър Глебов: Много бежанци имат проблеми с колите и остават на пътя.

Руските власти обещаха хотелска стая за всеки, след като "бялата смърт" застигна индиец в колата му.

Бежанец от Камерун: Спим в колата, в нея сме петима души. Целият ни багаж е в нея.

Отказът на Москва да приеме обратно 5 400 бежанци, влезли от нейна територия в Норвегия зарадва достигналите целта си.

Тамара Бурар - бежанец: Беше много щастлив момент за нас, отпразнувахме новината.

Според Москва мигрантите са декларирали търсене на работа или посещение при роднини, но не цел за прехвърляне в Норвегия.

Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия: Това означава, че тези хора преднамерено са обявили невярна цел за посещението в Руската федерация и затова не желаем да ги приемем обратно.

Норвегия обяви готовност да разгледа молби за убежище на влезли от Русия, ако Москва откаже да ги приеме обратно. Осло ще преосмисли и депортиране в Русия на сирийски граждани, след получена информация, че преди година Москва е върнала в родината им двама сирийци въпреки продължаващата война.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цените на природния газ може да паднат с близо 20 на сто от април
Цените на природния газ може да паднат с близо 20 на сто от април
Глобиха Юбер във Франция
Глобиха Юбер във Франция