НОВИНИ

Миграцията беше в центъра на последната за годината среща на върха на ЕС

В Брюксел приключи последната за тази година среща на върха на лидерите от Европейския съюз. Миграцията беше днес в центъра на дебатите. Европейските лидери отчетоха по-добър контрол по външните граници и в борбата с контрабандистите. Въпреки това различията на държавите-членки по темата остават.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:19, 14.12.2018
Чете се за: 01:50 мин.
По света

Миграцията остава трудна тема за постигане на компромис в Европейския съюз. Българският премиер Бойко Борисов коментира, че очаквал пробив по време на австрийското председателство, но и те не са успели да се справят с проблема. Различията между държавите, които са външни граници и тези от вътрешността остават, няма съгласие и по въпроса за преразпределянето на мигрантите и за осъществяването на реформата като цяло.

Бойко Борисов, министър-председател: "Европа е във фаза заради вътрешнополитически си проблеми във всички държави, бих казал всеки да се опитва да се спаси поединично чрез едно по-общо в кавички решение. Затова ние сме против да се разделят решенията, защото ние сме държава на първа линия, справяме се прекрасно, всичко го отчитат, а всяко едно разделяне на пакета ни поставя под риск, защото ако се разделят това означава, че ние не само трябва да спираме мигрантите, но и да се грижим за тях и като мине определен период от време те започват да се движат свободно".
;

Борбата срещу фалшивите новини също беше част от дневния ред на срещата. Според европейските лидери разпространяването на системна дезинформация, включително като част от хибридната война, представлява огромно предизвикателство за демокрацията. Евролидерите настояха за бързи и решителни действия на европейско и национално равнище, за да се гарантира провеждането на свободни и честни европейски и национални избори.

Шарл Мишел - министър-председател на Белгия: "Фалшивите новини - тази нова форма на заплаха са добре познати, познати са и руските участници. Има съмнения за влияниe върху европейските избори, върху резултатите от референдума за Брекзит във Великобритания, а през последните седмици и в дебатите, свързани с пакта за миграцията".

Европейските лидери изразиха и загриженост от повишаването на напрежението в Керченския проток и Азовско море, както и от нарушенията на международното право от страна на Русия. Те настояха за незабавното освобождаване на всички задържани украински моряци, както и за връщането на задържаните плавателни съдове.

;

Премиерът Борисов коментира и поръчката на ВВС за нови изтребители с думите, че България се намира в „сложен регион“, заради което трябва да има най-добрите изтребители. Той направи уговорка, че не иска да се меси в работата на комисията, но според него е положителен знак намаляването на цената на F-16, която предлага американското правителство.

Бойко Борисов, министър-председател: От това, което съм разговарял с пилотите - изтребители, да ги наречем. Нов F-16, блок 70 е значително по-добър самолет от всички останали, които се предлагат. От стари „Юрофайтър“, от „Грипен“-ите или от другите самолети. Но има комисии, които разглеждат тези оферти, по никакъв начин не се меся - с дебели букви подчертавам. Осен, че искам за нашата изтребителна авиация да има най-добрият самолет.
;

Премиерът и коментира решението на Здравната комисия болница „Лозенец“ да не се преструктурира в педиатрична.

Бойко Борисов, министър-председател: Мислех, че ако я направим детска болница, каквато нямаме, това е едно добро решение. Само че срещна такава яростна съпротива, каквато не съм очаквал. Да приемем, че имат някакви аргументи - студентите от медицинския факултет, че преподавателите. Ще настоявам пред парламента да променят само, мисля че беше член 5-и, да не е правителствена болница. Ок, държат да остане такава, каквото е, нека да остане. Ще сменим нашето решение да не е детска болница, но държа тя да си отиде към МЗ.

Това е последната среща в рамките на Австрийското европредседателство. От 1 януари 2019 г. Председателството на Съвета на ЕС поема Румъния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Анастас Герджиков: Днес проблемът с болница „Лозенец“ се реши
Проф. Анастас Герджиков: Днес проблемът с болница „Лозенец“ се реши
Спасяват ентусиаста, тръгнал на поход в Пирин без вода и храна
Спасяват ентусиаста, тръгнал на поход в Пирин без вода и храна