НОВИНИ

Обявяват обществената поръчка за тръбата на „Турски поток“ през България

На 21 декември ще бъде обявена обществената поръчка за изграждане на липсващата инфраструктура за газоразпределителния център „Балкан“, както и за изграждане на тръбата на „Турски поток“ през България от българо-турската до българо-сръбската граница. Това съобщи в парламента енергийният министър Теменужка Петкова като готовност за изпълнение на енергийната стратегия на страната, актуализирана миналата седмица от парламента.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
18:11, 14.12.2018
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Теменужка Петкова поясни, че договорът за възлагане на обществената поръчка за продължението на „Турски поток“ през страната ще бъде под условие заради липсващото все още финансиране и предстоящата последната фаза на пазарния тест, която трябва да покаже интереса на фирмите за заявяване на капацитет от тръбата.

Тестът ще се проведе от 21 декември т.г. до 31 януари следващата. Ако дотогава няма достатъчно заявен капацитет за транзит на газ от страна на „Газпром“, „Газтрейд“ и други възможни кандидати, проектът няма да бъде осъществен. Миналата седмица, веднага след актуализиране на енергийната стратегия в парламента, от руска страна „Газпромекспорт“ заяви, че има интерес към запазване на капацитет от тръбата, но въпреки това експерти изказаха опасения, че затова няма още никакви договорености.

;

Енергийният министър говори и за другия проект включен в стратегията - участие на страната в терминала за втечнен газ в Александрополис.

Теменужка Петкова- министър на енергетиката: Това, което „Булгартрансгаз“ ще придобие като акционерно участие - 20% от акциите в капитала на тази компания, която ще бъде оператора на този изключително важен проект за диверсификацията на източниците за доставка на природен газ не само за България , но и за целия регион.

Министър Петкова даде гаранция, че всичко което България прави за реализация на газовия хъб и свързаната с него тръба от Турски поток е изцяло съобразено - както с нашето, така и с европейското законодателство и с основните приоритети на ЕС в областта на енергетиката .

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасяват ентусиаста, тръгнал на поход в Пирин без вода и храна
Спасяват ентусиаста, тръгнал на поход в Пирин без вода и храна
Разследването за стрелбата в Страсбург продължава след смъртта на нападателя
Разследването за стрелбата в Страсбург продължава след смъртта на нападателя