НОВИНИ

Българският лекарски съюз ще подпише анекса към Националния рамков договор

Извънреден събор на Българския лекарски съюз. Медиците решиха да подпишат анекса към Националния рамков договор за следващата година. Той предвижда направленията за прегледи и изследвания при специалисти да се увеличат с 10%, а бюджетите на болниците с около 5%. За цените на клиничните пътеки за най-съвременната лъчетерапия е заложено намаление.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:02, 14.12.2018
Чете се за: 01:16 мин.
Още

От проекта на анекс към Националния рамков договор става ясно, че здравната каса предлага промяна на начина на заплащане на най-съвременната лъчетерапия.

доц. Иглика Михайлова - началник на Клиника „Перкутанно лъчелечение“, УСБАЛО: Няма да има една цена на пътеката, а самото плащане ще бъде на брой сеанси. Това е предложението, което ние смятаме, че не е добре обмислено и че е някакво недоразумение.
д-р Иван Маджаров - председател на Българския лекарски съюз: Това беше част от компромиса, който ние направихме. Не е наше предложение. Те твърдят, че лъчелечението е прекалено скъпо платено.
;

Според лекарите новия начин на плащане ще намали приходите на клиниките по лъчетерапия.

доц. Иглика Михайлова - началник на Клиника „Перкутанно лъчелечение“, УСБАЛО: Няма да можем да си покрием огромните разходи, свързани с поддръжката на тази апаратура. Няма да пострадат пациентите.Имаме обещани срещи за другата седмица. Това недоразумение се надяваме да бъде изчистено.

В анекса към Националния рамков договор е предвиден задължителен видеоконтрол в инвазивните кардиологии. Всеки ден ще се следи и колко са приетите пациенти и свободните легла в болниците.

д-р Иван Маджаров - председател на Българския лекарски съюз: Ако имате 50 легла в хирургия 51-ият пациент няма да бъде допуснат за отчитане. Това е ново и е много по-добро за лечебните заведения отколкото рестрикциите, които имаше през тази година.
;

Предвижда се изследванията на пациенти, изпратени за прием в болница с направления от личния лекар, да се правят в лечебното заведение.

д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар: Няма да се налага да се заплащат по някакъв начин изследвания консултации от джоба на пациента.

Предвижда се бележките за извършени имунизации и профилактични прегледи на деца, които издават личните лекари, да отпаднат от пакета дейности, който заплаща здравната каса.

д-р Гергана Николова - общопрактикуващ лекар: Ще трябва да ги платят по ценоразпис, който ще го има на видно място в кабинета на техния общопрактикуващ лекар. Това го приемаме като административна такса, като административна дейност, която не е свързана с пряката медицинска дейност на кабинета.

Предвижда се медицинското за работа и свидетелството за брак, които също издават личните лекари да станат платени. Дали промените ще бъдат одобрени ще стане ясно след подписването на анекса към Националния рамков договор, което се очаква в края на тази или началото на следващата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследването за стрелбата в Страсбург продължава след смъртта на нападателя
Разследването за стрелбата в Страсбург продължава след смъртта на нападателя
Спасиха възрастен мъж с белодробна тромбоемболия в плевенска болница
Спасиха възрастен мъж с белодробна тромбоемболия в плевенска болница