САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Въвеждат видеокамери в инвазивните кардиологии

Здравната каса предлага догодина в инвазивните кардиологии да се монтират камери. Целта е да се ограничат възможностите за източване на Касата.

от БНТ
20:50, 07.12.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

От Здравната каса предлагат в ангиографските зали да се монтират камери, които да наблюдават само входовете им. Целта е да се следи дали лекар и пациент са влезли в залата за извършване на процедура.

Д-р Иван Маджаров - председател на БЛС: Лекари, които едновременно се водят на график в една болница и в същото време се отчитат дейности на тяхно име в друга болница. Целта е да се избегне това.

Пациентите няма да бъдат снимани по време на манипулацията.

Д-р Иван Маджаров - председател на БЛС: Това, което предложи НЗОК, не е да се наблюдава самата манипулация като доказателствен материал, а да се наблюдава кой и в какъв момент от денонощието е извършил манипулацията.
Д-р Стойчо Кацаров - председател на Центъра за защита правата в здравеопазването: Трябва да знаят и БЛС и НЗОК ,че дори и да го въведат подобно изискване. То не може да стане без изрично писмено съгласие от страна на пациента.

Записите ще се пазят до 30 дни и ще се използват от контролните органи при съмнения за злоупотреби.

Проф. Генчо Начев - директор на УМБАЛ "Св. Екатерина": Всичко, което е в полза на контрола, аз съм го приветствал винаги и продължавам да го приветствам. За мен е интересно какво ще направят като снемат пациента, че влиза. Единствено това, че ще се знае, че този пациент е влязъл да му се прави някакво изследване. Ама дали е направена процедурата така, както трябва да бъде направена, дали е отчетено, нещо което не е направено.

Предложението на здравната каса е част от анекса към Националния рамков договор, който трябва да бъде подписан до края на годината.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Грейна елхата пред Капитолия във Вашингтон
Грейна елхата пред Капитолия във Вашингтон
Майките от Системата ни убива се готвят да създадат гореща телефонна линия
Майките от "Системата ни убива" се готвят да създадат гореща телефонна линия