НОВИНИ

Минималната пенсия стана 200 лв. в Международния ден на възрастните хора

Минималната пенсия за стаж и възраст от днес - Международния ден на възрастните хора, става 200лв. Така близо 820 хил. пенсионери ще получават всеки месец с по 20 лв. повече. Това е второ увеличение за годината. Последното беше през юли, когато от 161 лв. пенсията за осигурителен стаж и възраст стана 180 лева.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
19:25, 01.10.2017
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст взимат близо 40% от пенсионерите в България. След увеличението те ще получават по още 20 лв. на месец, което средно се равнява на две домашни баници.

Снежина Апостолова: Една баница излиза около 10 лв., с масло, с корите, сиренето, печенето.
Христо Христов: Купувам от топлите точки, от топла витрина. На промоция, примерно пилешки работи.

Предвижда се следващата година минималната пенсия да се увеличи с още 3,8%. От социалното министерство работят и за увеличаване на гарантирания минимален доход от 65 на 75 лв.

Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: Говорим за увеличение от порядъка на 80 млн. като ще бъдат търсени и резерви по други програми в министерството, за да се финансират мерките, за които говорим.

Тези мерки обаче не удовлетворяват пенсионерите. Те настояват да има увеличение на всички пенсии, не само на минималните.

акад. Ганчо Попов, ректор Национален български университет „Трета възраст“: Пенсиите трябва да бъдат в нормален размер към 400 лв., което е абсолютен минимум.

По случай Международния ден на възрастните хора Националния осигурителен институт организира консултации за пенсионери. В Благоевград все повече хора, работили в Гърция, се интересуват как могат да получават пенсия.

Каролина Георгиева - НОИ Благоевград: Имаме заявления от преди 2-3 години, но това не зависи само от НОИ.

Правим всичко възможно да уредим по-бързо документите.

За да покажат, че могат да са в помощ на държавата, от Националния български университет „Трета възраст“ ще създадат Съвет на мъдреците. Специалисти от различни области ще дават консултации на младите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зрелищна катастрофа в центъра на Пловдив
Зрелищна катастрофа в центъра на Пловдив
Делян Добрев подаде оставка
Делян Добрев подаде оставка