НОВИНИ

Министерствата от икономическата сфера ще работят за облекчаване на бизнеса

Министерствата от икономическата сфера ще продължат да изпълняват програмите, заложени от кабинета "Борисов 2", стана ясно при поемането на властта от новите министри.Екипите на министрите на енергетиката, икономиката, земеделието, строителството, туризма и екологията ще работят за облекчаване на тежестта върху бизнеса и за запазване на прозрачността в отношенията.

bnt avatar logo
от Екип на "По света у нас"
20:00, 04.05.2017
Чете се за: 02:10 мин.
У нас

Новият стар министър на енергетиката Теменужка Петкова коментира проверките на прокуратурата и ДАНС в държавните енергийни дружества, като заяви, че разследванията ще гарантират на потребителите, че всичко е законно и секторът работи прозрачно.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Първото и най-сериозно предизвикателство е това да финализираме процеса по либерализация на пазара на електрическа енергия и да вървим към либерализиране на пазара на природен газ. Това ще бъдат едни от най-важните предизвикателства.

Петкова допълни, че тепърва ще реши кои ще бъдат нейните заместници, но сред спряганите имена е това на Теодора Георгиева, която присъства на церемонията. Тя оглавяваше проектната компания за изграждане на газовата връзка с Гърция, но беше уволнена от Николай Павлов заради забавянето на проекта.

Намаляване на бордовете на държавните дружества замисля новият министър на икономиката Емил Караниколов, който досега беше шеф на Агенцията за приватизация. Като свои основни цели той посочи намаляване на административните пречки пред бизнеса и увеличаването на капитала на Българската фондова борса.

В Министерството на земеделието, храните и горите Румен Порожанов смени Христо Бозуков, който преди 3 месеца го уволни като шеф на ДФ "Земеделие" заради съмнения за нарушения при използването на земеделските фондове. Днес нямаше и помен от вражда между двамата.

Румен Порожанов - министър на земеделието, храните и горите: Надявам се да се преборя с проблеми, отлагани от години, като "Напоителни системи" и с други второстепенни разпоредители на средства, които трябва да се стабилизират юридически и финансово.

Завръщайки се отново в Министерството на туризма след няколко месечно прекъсване, Николина Ангелкова обяви, че ще се стреми да запази и повиши ръста на туристите от предишния мандат на кабинета Борисов. Още следващата седмица смята да се срещне с туристическия бранш, за да могат да стартират неотложни мерки, свързани с летния сезон.

Николина Ангелкова - министър на туризма: Това, което предстои е да направя проверка какво до момента е отдадено на концесия, колко са неохраняемите плажове, какво предстои така, че да се намали максимално финансовата тежест за данъкоплатеца.

Нено Димов влезе в екоминистерството със самочуствието на експерт, работил дълги години в тази сфера.

Нено Димов - министър на Околната среда и водите: Лесно министерство няма, аз мога да откроя на практика две групи проблеми , които ще има.Първата ще търсим може би най-доброто експертно рeшение, но ми е пределно ясно, че има решения, които дори експертно да са добре, може политически да не са добре. Това са онези сфери, в които трябва да се намери политически баланс. Там ще се следва правителствената политика.

Новият стар министър на транспорта Ивайло Московски посочи като основна задача посочи ускоряването на изпълнението на приоритетите в управленската програма. Коментира и спряната от предшественика му концесия за летище София.

Ивайло Московски - министър на транспорта: Това, което излезе като официално съобщение на МС - тези мотиви за прекратяването не ми изглеждат много сериозно - така че искам да се запозная в детайли, с причини, с мотиви и с аргументи. Ще преценя разбира се с екипа.

Регионалният министър Николай Нанков, който вече има опит като заместник-министър във ведомството, научи от своя предшественик Спас Попниколов, че в края на април апликационната форма на два лота и на тунел "Железница" на магистрала "Струма" са одобрени и страната ни може да се възползва от европейските средства за строителството на тези обекти. Новият министър Николай Нанков каза, че ще се запознае с това, което заварва.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие и благоустройството: Като приоритет - знаете Северна България - магистрала Хемус, Струма трябва да довършим, тол таксите - изключително важен приоритет, въвеждането най-сетне на една по-справедлива система и по-справедлив модел чрез тол такса. Оперативната програма ще ни бъде основен приоритет.

Нанков обяви, че Пътната агенция ще има ново ръководство, като имената ще бъдат съобщени утре. До момента не е обсъждано да се завърне бившия шеф на АПИ Лазар Лазаров, който е разследван от прокуратурата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна второто издание на фестивала Банкя мези
Започна второто издание на фестивала "Банкя мези"
Майки на протест срещу насилието в детските градини и училищата
Майки на протест срещу насилието в детските градини и училищата