НОВИНИ

Официално се смени властта в МВР и МВнР

Приемственост и надграждане - такива бяха ключовите думи при смяната на властта в Министерството на външните работи и в силовите ведомства. Ето какви бяха обещанията на новите министри по време на официалните церемонии.

bnt avatar logo
от Екип на "По света у нас"
19:45, 04.05.2017
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

На церемонията в МВР новият министър Валентин Радев обеща да надгражда постигнатото. Той похвали ведомството, че се е справило много добре при провеждането на предсрочните избори. Радев каза, че ще търси диалог със синдикатите в системата. Пламен Узунов пожела на наследника си разум и мъдрост и го предупреди, че му предава тежко ведомство, натоварено с големи очаквания и от обществото, и от служителите.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Аз не съм революционер, обратното. Занимавам се с еволюции. Надявам се на приемственост, винаги съм се надявал и го правя. Ще се опитваме да добавим нещо към това, което другите преди нас са добавили и да правим така МВР да подобрява работата си.

В правосъдното министерство тържествено беше предаден държавният печат. Мария Павлова пожела на Цецка Цачева да изкара пълен мандат, като отбеляза, че в правосъдието това не се е случвало. Цачева посочи като свои приоритети - приемането на Антикорупционно законодателство, реформа в процесуалните закони и нов Наказателен кодекс.

Цецка Цачева - министър на правосъдието: Няма да има експерименти, но в същото време ще се старая на по-висока скорост, на по-бързи обороти да се придвижва реформата в съдебната система, която се очаква от всички наши сънародници, всички български граждани.

Новата правосъдна министърка коментира изказването си в Пекин от миналото лято, че съдебната реформа е приключила успешно.

Цецка Цачева - министър на правосъдието: Да, заявявам и сега - конституционната част от реформата - само тя е приключила, защото това не е едностранен акт.

В отбраната като най-важна задача Красимир Каракачанов посочи повишаване на авторитета на военнослужещите и боеспособността на въоръжените ни сили. Традиционно новият министър на отбраната получи от предшественика си икона на Св. Георги. Стефан Янев благодари на присъстващите за усилията и за високия дух, с който са работили.

Красимир Каракачанов - министър на отбраната: Аз съм напълно наясно, че в това време българската армия трябва да е в състояние да изпълни своя конституционен дълг- защита на отечеството, териториалната цялост и суверенитета на България.

Ще се опитам с всички сили да направя така, че онези млади българи, които искат да служат в българската армия, да го направят с гордост и чест.

Като акцент в предстоящия си мандат - външният министър Екатерина Захариева - посочи Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, когато ще започнат и преговорите за излизане на Великобритания от общността. Захариева заяви, че ще работи за модернизация на иначе консервативната система на външното ведомство. И ще разчита на уменията и опита на екипа, за да бъде България добре представена в международната политика.

Екатерина Захариева, министър на външните работи: Не е лесно, виждате какво се случва в съседни за нас държави, и е много важно Българската външна политика да бъде балансирана, да бъде следвана от интересите на България, но ние сме член на ЕС, съюзник в НАТО и това е нашето бъдещо развитие.

Захариева, която в предишния кабинет на ГЕРБ беше правосъден министър, посочи, че в качеството си на вицепремиер ще продължи да работи за довършването на съдебната реформа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иновативно обучение в столичното 143 ОУ
Иновативно обучение в столичното 143 ОУ
Ден на траур в Славяново
Ден на траур в Славяново