САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Министерството на образованието ще помага на родителите с възпитанието

Просветното министерство - с нова идея за съвместна работа между родители и учители за възпитанието на децата. На 22 май приключва общественото обсъждане на проекта на стратегията за възпитателната работа в училищата и детските градини.

от БНТ
12:25, 18.05.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Класът се държи безобразно. Написаните в дневника и бележника забележки отдавна не дават резултат. Поне не такъв какъвто на учителите им се иска. Затова образователното министерство реши да помогне на родителите с възпитанието. Със стратегия от 20 страници.

Таня Михайлова, зам.-министър на образованието и науката: Идеята на стратегията, визията, мисията е в полза на ученика, на детето за формиране на устойчиво развита личност. Изключително важно е да знаем, че ние сме заедно родители и учители.

Опити за работа между родители и учители има и сега. Въпросът е с какво ще помогне тази стратегия?

Цвета Брестничка, асоциация „Родители": Реално няма да се промени нищо. Тя на практика отразява статуквото-~ такова каквото е в момента в училище. И ако смятаме, че нещата ни харесват, те ще продължат да си бъдат същите.
Таня Михайлова, зам.- министър на образованието и науката: Това, което е написано, е всъщност описание на процеси, които се случват и сега в нашата образователна система.


;

Една от идеите на министерството е родителите да взимат активно участие в часовете и тържествата на децата си.

Цвета Брестничка, асоциация „Родители": Това не променя средата генерално, това е само първа стъпка...но крайно недостатъчна. Притеснителен е този подход, в който ученикът е някакъв субект, на който ние ще му наливаме възпитание.

Според асоциация „Родители" притеснителна е и средата, в която искаме децата ни да бъдат кротки и възпитани.

Цвета Брестничка, асоциация „Родители": Ученето само на теоретични постановки не им помага по никакъв начин. Нашето училище за съжаление се променя твърде бавно, то е твърде ориентирано към миналото.

За бъдещето МОН залага на тези 20 страници. Ако те бъдат приети, ще последват още документи, които ще се опитват да помогнат до 2030-та година дете номер 2 и дете номер 7...да се превърнат в устойчиво развити личности.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Варна сбъдна мечтата на индийско момиче
Варна сбъдна мечтата на индийско момиче
Управляващата коалиция в Австрия е пред разпад
Управляващата коалиция в Австрия е пред разпад