НОВИНИ

Ценна колекция от монети е дарена на музея в Благоевград

За тринадесета, поредна година, Регионалният исторически музей в Благоевград ще се включи в Европейската инициатива „Нощ на музеите". Традиционно музеят ще предложи различни по форма и съдържание прояви, имащи за цел да уловят безначалния и безкраен ритъм на времето, срещайки деня с нощта, миналото с настоящето, малките с пораснали деца. В навечерието на Нощта на музеите културната институция получи изключително ценна колекция от антични монети и предмети. Дарението направи благоевградчанката Емилия Канайкова, по желание на нейния съпруг Борислав, който си отива от този свят преди 2 години.

bnt avatar logo
от БНТ
11:14, 18.05.2019
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

В продължение на над 30 години Борислав Канайков колекционира антични монети и предмети. Заветът му е богатата колекция да бъде предоставена за обществено ползване като дар за бъдните поколения.

Кирил Алексиев, директор на Регионален исторически музей-Благоевград: Това, което направи госпожа Канайкова днес е изключително голям жест към Регионален исторически музей, и всъщност към историческото наследство на нашата област, защото по този начин ние можем да си допълним картината за монетосеченето, за циркулацията на монети в нашия регион.

Най-голямо място в колекцията заемат римски императорски монети.

Нина Хаджиева, уредник в Регионален исторически музей-Благоевград:Като период монетите са от трети век преди Христа до 12-13 век след Христа. Най-ранните монети са на Александър Македонски и неговите наследници. Имаме монета която, тоест те са две монети, които са от така нареченото имитативно монетосечене, което е характерно изключително за долината на река Места и по -точно средното течение на Места, типът е "Стримон тризъбец". Това монетосечене е локално и се намира изключително само в този регион.

След като колекцията бъде почистена и реставрирана тя ще бъде изложена в залите на Регионалния исторически музей в Благоевград.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска
Протест във Варна, хора са без вода от месец заради замърсяване с пестициди
Протест във Варна, хора са без вода от месец заради замърсяване с пестициди