НОВИНИ

Събраха подписка срещу преместването на хемодиализата в Александровска болница

Пациенти с бъбречни заболявания събраха подписка срещу намеренията за преместване на клиниката по хемодиализа на болница "Свети Иван Рилски" в Александровска болница. Те са сигнализирали институциите с писмо и понеже още нямат официален отговор, обявиха готовност за протести.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
08:52, 18.05.2019
Чете се за: 00:51 мин.
Още

В клиниката по хемодиализа на болница "Свети Иван Рилски" се лекуват 86 пациенти. Сред тях от 2 години е и Владимир Донов.

Владимир Донов, пациент: Имам остра бъбречна недостатъчност в крана фаза, което значи, че без хемодиализа 3 пъти седмично, не мога да живея.

Владимир живее в района и е доволен от персонала в клиниката. Наскоро разбрал, че има идея тя да се премести в Александровска болница.

Владимир Донов, пациент: Според ръководството на болницата отделението не е финансово изгодно Това значи, че ние не сме пациенти, които предпочитат да ни лекуват. По-добре да ни няма.

Цената на хемодиализата в България не е повишавана от 10 години.

Доц. Ненчо Ненчев, началник на Клиниката по хемодиализа в УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Цената на една диализа е 72 евро, където на друго място няма такава цена.

От болницата обясниха,че искали да преместят хемодиализата, за да закупят нова апаратура и да превърнат лечебното заведение във високотехнологичен център за лечение и диагностика. Към днешна дата идеята не стояла на дневен ред.

Доц. Ненчо Ненчев, началник на Клиниката по хемодиализа в УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Целият персонал с всички трябваше да се преместят, но доколкото знам това решение отпадна. Това щеше да бъде от полза за болните.

Пациентите обаче са на друго мнение.

Владимир Донов, пациент: Не вярвам това да е точно така, както те го казват. Едва ли същият персонал ще се премести и ще отиде там. Там не знаем какви са условията.

От здравното министерство съобщиха,че идеята е обсъждана. Тя обаче няма да се реализира, заради становищата на пациентите и работещите в клиниките по хемодиализа на двете болници.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митинг на националисти е свикан днес в Милано
Митинг на националисти е свикан днес в Милано
Костенец девети ден е под полицейска обсада
Костенец девети ден е под полицейска обсада