НОВИНИ

Министър Порожанов обяви, че се обмисля създаването на специален Закон за розата

Земеделският министър Румен Порожанов обяви, че се обмисля създаването на специален Закон за розата. В този час парламентарната Комисия по земеделието и храните изслушва министър Порожанов за проблемите, свързани с ниските изкупни цени на розовия цвят.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
11:55, 22.05.2018
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

По време на заседанието земеделският министър коментира, че има дисбаланс между площите и капацитета за преработка.

Идеята в обмисляния Закон за розата е да се регулират отношенията между производителите и дестилериите и да е ясно, че производството трябва да е от сертифицирани съоръжения.

По думите на Порожанов трябва да е разписано, че който иска да казва, че продава "Розово масло от България", не трябва да използва друг компонент, внесен от други страни.

Румен Порожонов, министър на земеделието, храните и горите: Дестилериите, които работят, имат своя капацитет, те имат дневен капацитет, който може да изкупи определено количество цвят. Очакванията количества при близо 400 килограма от декар по 40 000, това прави над 16 000 тона цвят. Дневният капацитет, който на първо четене сме събрали за около 30 действащи розоварни в момента, надхвърля малко над 800 тона. Проблемът е, че тези 800 тона трябва да обработят цвят в пик от няколко дни.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нено Димов: Няма екологични пречки пред АЕЦ Белене
Нено Димов: Няма екологични пречки пред АЕЦ "Белене"
Над един милиард лева ще бъдат инвестирани във ВиК проекти
Над един милиард лева ще бъдат инвестирани във ВиК проекти