НОВИНИ

Министрите Радев, Нанков и Московски с оставки заради катастрофата край Своге

Трима министри подадоха оставки заради катастрофата край Своге. Това са вътрешният министър Валентин Радев, транспортният Ивайло Московски и министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Премиерът Бойко Борисов е поискал те да понесат политическата отговорност за тежкия инцидент, при който загинаха 17 души. На брифинг в Министерския съвет, Радев и Нанков отчетоха грешки в своите министерства. Ивайло Московски не участва в него, защото е в болничен.

Надежда Василева
от Надежда Василева
17:59, 31.08.2018
Чете се за: 01:57 мин.
У нас

Властта се разделя с трима свои министри. Думите на премиера, че няма да има закрила за никого и че от виновните ще се търси отговорност, бяха подкрепени с оставки.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие в оставка: Още в неделя изразихме нашата готовност по линия на политическата отговорност, която трябва да бъде поета след трагичния инцидент миналата събота, да подадем нашите оставки и днес вече те са факт. Ние сме хора с морал и затова понасяме и тази отговорност.

Вътрешният министър обясни, че се разбрали с премиера Борисов да изчакат до днес с оставките, за да предадат на следствието и прокуратурата всички материали, свързани с разследването на катастрофата.

Валентин Радев - министър на вътрешните работи в оставка: Днес той ни каза - стига толкова, това е денят. Каквото можахте, помогнахте, дадохте всички материали. Донесете оставките. И ние дойдохме и ги депозирахме. Така постъпваме в партия ГЕРБ, ние носим политическа отговорност.

Министрите не са посочили мотиви за подадените оставки, които са обсъдили с премиера. И Радев, и Нанков обаче днес признаха грешки в работата на техните министерства.

;
Валентин Радев - министър на вътрешните работи в оставка: Персонална вина всеки един от нас, вероятно и такава има, но има много други, които са виновни за това ,което се е случило. Ние очевидно не сме организирали работата в министерствата, аз поне така схващам нещата, така че да не се случи този инцидент. Той всъщност преля чашата.

Ние сме лицата на министерствата и подаваме оставки. Така се прави по белия свят. И ГЕРБ го прави.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие в оставка: Не толкова добрата координация и комуникация между отделните ведомства по темата пътна безопасност е една от грешките, които имаме тримата министри.

Вътрешният министър каза, че са подали 7 сигнала за проблеми на пътя край Своге.

;
Валентин Радев - министър на вътрешните работи в оставка: Не сме се справили докрай добре ,за да се случи това.

Строителният министър отчете, че не винаги сигналите и уведомяването за проблемите са достатъчни.

Николай Нанков - министър на регионалното развитие в оставка: Ако има контрол, ежедневен контрол по спазване на ограниченията по движение на пътищата, включително и на този път, може би е нямало да се стигне до този инцидент.
Валентин Радев - министър на вътрешните работи в оставка: Аз сега докато ме питате си мисля за онези жени и мъже ,които са в болницата, и не ми е удобно да се извинявам тук и да обяснявам какво сме направили.

Радев разчита на ефекта на бъдещите законодателни промени за безопасност по пътищата. Двамата министри в оставки, които застанаха днес пред медиите очакват да се върнат като депутати в парламента, освен ако ГЕРБ не вземе друго партийно решение.

;

Двамата министри в оставки, които застанаха пред медиите очакват да се върнат като депутати в парламента, освен ако ГЕРБ не вземе друго партийно решение.

Неофициално от средите на управляващите коментират, че премиерът ще заложи на експерти за овакантените министерски постове. Запознати изключват в регионалното министерство да се върне Лиляна Павлова. За наследник на Николай Нанков се спрягат имена на негови заместници - Малина Крумова или Деница Николова.

Сред имената за вътрешното министерство се завъртяха тези на сегашният заместник на Радев Красимир Ципов и на шефа на пожарната Николай Николов. На поста не се очаква да се върне бившият вътрешен министър Румяна Бъчварова. Предстои да стане ясно дали ще има още рокади в кабинета. Запознати не изключват сегашният министър на туризма Николина Ангелкова да застане начело на транспорта. Очаква се предложенията на Борисов да бъдат обсъдени на Съвет на коалицията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Различни реакции сред Обединените патриоти за оставките на тримата министри
Различни реакции сред Обединените патриоти за оставките на тримата министри
Брюксел ще предложи лятно време през цялата година
Брюксел ще предложи лятно време през цялата година