НОВИНИ

Министерска оставка в Япония след скандал

Министърът на отбраната на Япония Томоми Инада подаде оставка. Тя бе в центъра на скандал около доклади за дейността на японските миротворци от контингента на ООН в Южен Судан.

bnt avatar logo
от БНТ
08:24, 28.07.2017
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Оставката на министъра на отбраната на Япония е тежък удар срещу правителството на премиера Шиндзо Абе, чийто рейтинг стремглаво пада след серия от скандали. Последният бе свързан с изчезнали документи на военното ведомство, за които се смята, че прикриват опасностите за японските миротворците от контингента на ООН в Южен Судан.

Подалата оставка министърка е довереник на премиера Абе и бе смятана и за негов вероятен наследник. Министърът-председателят съобщи, че е приел оставката й, поднасяйки извинения на японския народ. Абе обеща също правителството да направи всичко възможно за гарантиране на сигурността на страната и на нейното население. Оставки са връчили също главният секретар в министерството на отбраната и началникът на генералния щаб на въоръжените сили.

Япония изпрати войници в Южен Судан през ноември 2015 г., веднага след като управляващата коалиция прокара закони, позволяващи на военните да участват във войни в чужбина за първи път след Втората световна война. Критиците настояват, че законите нарушават пацифистката конституция на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Менда Стоянова: Дебатът в пленарната зала рядко беше смислен
Менда Стоянова: Дебатът в пленарната зала рядко беше смислен
Антон Кутев: Свършихме изключително малко обем работа
Антон Кутев: Свършихме изключително малко обем работа