НОВИНИ

Мирни жители напускат контролирани от бунтовниците райони на Алепо

Десетки семейства започнаха днес да напускат обсадени квартали под контрола на бунтовниците в източната част на сирийския град Алепо, след като правителството отвори безопасни коридори за цивилни и бойци, които искат да се изтеглят, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
22:28, 30.07.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света
мирни жители напускат контролирани бунтовниците райони алепо

Държавната телевизия показа десетки жени и деца, пристигащи в квартал "Салах ад Дин". Сирийската арабска информационна агенция (САНА) съобщи, че по-късно цивилните са се качили на автобуси, с които са били откарани в изградени от властите подслони в западната част на Алепо. Според нея някои бойци са сложили оръжие и са се предали на правителствените сили.

Руското министерство на отбраната заяви, че почти 170 мирни жители са напуснали контролирани от бунтовниците квартали в града от началото на хуманитарната операция.

Руският център за помирение на враждуващите страни в Сирия каза, че е създал в сътрудничество с властите три хуманитарни коридора в Алепо и подготвя още един.

По информация на иранската осведомителна агенция Тасним блокирани в Алепо терористи не позволяват на мирни жители на възраст от 18 до 50 години да напуснат града по хуманитарните коридори, посочва ТАСС. Според нея групировката "Джебхат фатах аш Шам" (бившата "Джебхат ан нусра") възнамерява напълно да спре придвижването по коридорите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов обеща още пари за реставрацията на Голямата базилика в Плиска
Борисов обеща още пари за реставрацията на Голямата базилика в Плиска
Опасност от пожари
Опасност от пожари