Митата върху американската продукция ще влошат търговското ни салдо

Облагането с мита на вносната американска продукция ще влоши търговското ни салдо, но няма да се отрази пряко на икономиката, заявиха за „По света и у нас“ от Българската търговско промишлена палата. Основно ще бъдат засегнати нефтопреработвателната, химическата и IT индустрията, които разчитат предимно на внос от САЩ.

Николай Минков
от Николай Минков
18:05, 01.06.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Преди да влязат в сила новите митнически ограничения България се оказва по- активния играч в двустранните икономически отношения със Съединените щати. Според данни на БТПП стокоомбенът между България и САЩ възлиза на 650 млн. щатски долара, от които 390 млн. се падат на износа, а 300 на вноса.

Цветан Симеонов, председател на БТПП: За БТПП това развитие на събитията е неблагоприятно. Стокооборотът от 650 млн. обаче не е реалния стокооборот, защото много от стоките минават опосредено през други страни и търговци.
;

Отрасли като химия, електроника и електротехника, хардуер, които традиционно използват суровини и материали от САЩ, първи ще почувстват затруднения. Ще поскъпнат и готови стоки като американски джинсови облекла, гримове, пури, уиски.

Ето този емблематичен мотор на световно известна американска марка мотоциклети в момента се продава за 48 хиляди лева, но след влизане в сила на новите мита, той ще се продава за 60 хил.

Според Търговско промишлената палата , обаче поскъпването на някои стоки и индустрии няма да наруши бизнес климата у нас.

Цветан Симеонов, председател на БТПП: От това, което е наложено като мерки българската икономика едва ли ще бъде пряко засегната. Разчитаме, че тази политика ще спре дотук, за да няма ескалация.
;

Един от основните структороопределящи отрасли у нас - машиностроенето - няма да пострада от новите мита, тъй като не разчита на американска стомана. В експортно отношение продуктите от този сектор са насочени предимно към европейските пазари.

От Търговско промишлена палата се надяват митническата война да не се отрази и върху преките американски инвестиции у нас, които са предимно в енергетиката, автомобилната и хранително-вкусовата промишленост и в аутсорсинга.

Данните на БТПП сочат, че САЩ са на 9-о място по инвестиции у нас.

От 1996 г. досега САЩ са вложили у нас 1,69 млрд. долара.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Деца дадоха на възрастните урок по създаване на приятелства
Деца дадоха на възрастните урок по създаване на приятелства
Отпускат 20 млн. лв. заем за БДЖ, за да се разплати с кредиторите си
Отпускат 20 млн. лв. заем за БДЖ, за да се разплати с кредиторите си