НОВИНИ

Млади лекари от София ще се обучават в чужбина

Млади лекари от София ще се обучават в болници в чужбина. Разходите ще се поемат от специален фонд на Столичната лекарска колегия и болниците, които ги изпращат. Двама вече са на обучение в Швейцария. Подписан е и договор с най-високотехнологичната болница в Израел.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
21:54, 05.03.2019
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

15 столични болници са заявили желание да изпращат млади лекари на обучение в чужбина. За целта в Столичната лекарска колегия е създаден фонд за подпомагане на медици.

Д-р Асен Меджидиев, председател на Столичната лекарска колегия, БЛС: Заделяйки частично от членския внос, който лекарите в София внасят. За 3 месеца във фонда Софийска лекарска колегия натрупа над 50 хиляди лева.

Двама детски хирурзи от "Пирогов" вече са заминали на обучение в университета в Берн. Скоро медици ще имат възможност да се обучават и в световноизвестна болница в Йерусалим, съобщи представителят ѝ професор Джошуа Мошонов, който е от български произход.

Проф. Джошуа Мошонов, Факултет по дентална медицина, Израел: Специалисти от България от болниците в България могат да идват да направят мини специализация - няколко месеца. Да се обучават в разните дисциплини.

Кои лекари ще се обучават в чужбина ще решава специална комисия. Първа градска болница планира да изпрати двама специализанти по офталмолигия и хирургия в Израел.

Д-р Цветомир Димитров, директор на Първа МБАЛ, София: Имаме към 40 специализанта в нашата болница. Голямо желание има за тази специализация и не е лесен избора.

Лекарите, които заминават на обучение в чужбина ще трябва да останат на работа поне пет години в болницата, която ги е изпратила.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима обвинени за данъчни измами с прах за пране и козметика
Трима обвинени за данъчни измами с прах за пране и козметика
Шанел показа последната колекция на Лагерфелд
"Шанел" показа последната колекция на Лагерфелд