НОВИНИ

Втори ден от визитата на Медведев в България

Вторият ден от посещението на Дмитрий Медведев у нас беше посветен на туризма. И Бойко Борисов, и руският премиер отново повдигнаха темата за руските визи и облекчаването на цялостния визов режим. Повече за бизнесфорума за туризма и за енергийните проекти вижте от Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:08, 05.03.2019
Чете се за: 02:18 мин.
У нас

По време на посещението Москва отново ясно заяви интереса си към втората атомна електроцентрала. Според изчисленията на държавната компания "Росатом", първоначалната инвестиция в проекта ще бъде 1,5 млрд. евро. След това обаче инвестицията ще скочи, поясняват от Русия. България оценява проекта на общо 9 млрд. при изпълнение за 8 години.

Българският газоразпределителен център "Балкан" не е сред проектите, които Русия смята да подкрепи в региона. Това обяви пред руската агенция ТАСС президентът на "Газпром" Алексей Милер.

От българското енергийно министерство обясниха, че са запознати с решението на Москва, но ще продължат работата по план. В момента през страната ни преминават транзитно от Русия 17,8 млрд. куб. м газ към Турция, Гърция и Македония. Страната ни от своя страна потребява близо 3 млрд. годишно, при двойно по-голям капацитет на мрежата. Според проекта за българска част на "Турски поток", тя трябва да свързва Провадия с границата със Сърбия.

Днес, през втория ден от посещението на руския премиер, тема номер едно в преговорите между София и Москва беше туризма, на който беше посветен съвместен бизнес форум. Българският премиер Бойко Борисов обясни, че е договорил с Медведев в бъдеще да бъде пуснат и ферибот между Бургас и Новоросийск. Открои се проблема с визовия режим за руските туристи.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Въпреки изключително трудните международни отношения, ние винаги успявахме да запазим един добър тон, за да може там, където особено не попадат санкциите с цялата си гилотина, както колегата каза, максимално добре да развиваме отношенията си. В 59 града имаме центрове за издаване на визи от 1 февруари.
Дмитрий Медведев, министър-председател на Русия: Около половин милион руски туристи всяка година идват в България - това е известна цифра. Значителната част от тези гости, граждани на Русия, имат недвижими имоти тук, според различни оценки до 300 000. Българите също ходят на почивка в Русия, но не са толкова много.

Медведев подчерта, че Русия в момента е готова с нова модерна визова система, която да улесни влизането на чужди граждани в страната. Той обаче изрази съжаление, че засега няма напредък в отношенията по този въпрос с Брюксел.

Дмитрий Медведев, министър-председател на Русия: Когато говорим за Европейския съюз, в един момент бяха напреднали преговорите ни за облекчаване на визовия режим, но всичко това се забави и никакви забележителни резултати не постигнахме. Но мисля, че ако говорим за нормално туристическо общуване, няма как да го постигнем с визи, без нормални начини за влизане и излизане, включително електронни визи и наличие на електронни визи.

България отчете както намаляване на руските туристи през миналата година с 8%, така и спад при ранните записвания за тази с 25 на сто. Русия обясни защо.

Максим Урешкин, министър на икономическото развитие на Русия: В какво е причината. Причината е, че българският лев е обвързан с еврото. Това прави пътуванията към България по скъпи с между 15 и 20% отколкото към Тунис и Турция.Това води до спад на конкурентността на българския туристически продукт.
;

В края на форума премиерът Борисов отправи призив за нови преговори на ниво Европейски съюз - Русия.

Бойко Борисов, министър-председател на България: За съжаление санкциите въздействат много особено в сферата на селското стопанство, стотици милиони губим там и затова винаги съм настоявал да се върнем на масата на преговорите, да се приключат тези все по-нарастващи конфликти и затова и толкова надълго говорихме с колегата за заплахите, които има и в региона, и в света.

Премиерът ни увери, че страната ни е готова да си сътрудничи с Русия на всички нива.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Не бива пак да се делим като нация на русофили и русофоби, нека си гледаме нашите прагматични, важни български интереси.

Развитието на парламентарните връзки между България и Русия е от важно значение за нашите две страни. Това беше общото мнение, изразено на срещата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и Дмитрий Медведев. След срещата беше поднесен венец на паметника на Цар Освободител. Руският премиер се срещна и с българския Патриарх Неофит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фидес на Орбан пред изключване от ЕНП
"Фидес" на Орбан пред изключване от ЕНП
66 станаха болните от морбили у нас
66 станаха болните от морбили у нас