НОВИНИ

Три основни решения за енергетиката и туризма след визитата на Медведев в София

Приключи двудневното посещение на руския премиер Дмитрий Медведев в София. Три са основните решения, които бяха обявени след срещата - Русия има интерес към изграждането на АЕЦ "Белене", страната обаче не се интересува от газовия хъб "Балкан" и Москва е склонна към облекчаване на визовия режим за европейски граждани. Посещението на Медведев приключи с общ бизнес форум, посветен на туризма. Вижте подробностите от репортера ни Цветелина Катанска, която проследи срещата на живо.

bnt avatar logo
от БНТ
18:04, 05.03.2019
Чете се за: 01:34 мин.
У нас

Досега Русия се считаше за основен доставчик на газ за хъба "Балкан". Очакванията бяха, че през Черно море ще бъдат получени количества, които после да се разпределят към Европа. По думите на българския премиер, става въпрос за близо 16 млрд. куб. м газ. Те и сега преминават през страната транзитно, но по пътя Русия - Украйна, Молдова, България. Ако Москва спре транзита през Украйна, тази тръба остава празна.

Президентът на "Газпром" Алексей Милер заяви пред руската агенция ТАСС, че проектите на Москва в балканския регион вече са договорени и страната няма намерение да участва със синьо гориво в българския разпределителен център.

От българското енергийно министерство коментираха пред "По света и у нас", че са запознати с решението на "Газпром", но България ще продължи с изпълнението на проекта "Балкан" и с изграждането на българската част от "Турски поток", която по план е част от "Балкан". Тя обаче е с капацитет 3 млрд. куб. м.

Освен това, в София беше и шефът на руската ядрена корпорация "Росатом", който обяви, че страната ще участва в конкурса за втората атомна и инвестицията в нея би била първоначално близо 1,5 млрд. евро, но постепенно ще се увеличи в пъти.

;

Днешният форум беше посветен на туризма, като бяха обсъдени взаимните интереси в тази област. Най-важният от тях е облекчаване на визовия режим. За това апелираха и двамата премиери. Медведев дори заяви, че Русия е готова с нова модерна визова система.

Руските туристи в България са близо 500 000, като през последната година има спад от 8% и 25% намаление на предварителните записвания през тази година. Оказа се, че основната причина са по-високите цени.

Бойко Борисов, министър-председател на България: Не бива пак да се делим като нация на русофили и русофоби, нека си гледаме нашите прагматични, важни български интереси. Въпреки изключително трудните международни отношения, ние винаги успявахме да запазим един добър тон, за да може там, където особено не попадат санкциите с цялата си гилотина, както колегата каза, максимално добре да развиваме отношенията си. В 59 града имаме центрове за издаване на визи от 1 февруари.
Дмитрий Медведев, министър-председател на Русия: Около половин милион руски туристи всяка година идват в България - това е известна цифра. Значителната част от тези гости граждани на Русия, имат недвижими имоти тук, според различни оценки до 300 000. Когато говорим за Европейския съюз, в един момент бяха напреднали преговорите ни за облекчаване на визовия режим, но всичко това се забави и никакви забележителни резултати не постигнахме. Но мисля, че ако говорим за нормално туристическо общуване, няма как да го постигнем с визи, без нормални начини за влизане и излизане, включително електронни визи.

Срещата приключи с уверението, че диалогът между Русия и България ще се запази, особено по отношение на икономическото сътрудничество.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еманюел Макрон призова за европейски ренесанс
Еманюел Макрон призова за европейски ренесанс
Спад на чартърните полети от Германия за Черноморието
Спад на чартърните полети от Германия за Черноморието