НОВИНИ

Цели и послания от посещението на Дмитрий Медведев в София

Енергийните проекти очаквано бяха основна тема между българския премиер Бойко Борисов и руския му колега Дмитрий Медведев. Русия иска България да получи гаранции от страна на ЕК, че съдбата на евентуалното продължение на "Турски поток" няма да бъде същото като на "Южен поток". По темата коментираха председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов и политологът Татяна Буруджиева.Вижте повече във видеото:

bnt avatar logo
от БНТ
09:13, 05.03.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Според Татяна Буруджиева идването на газ е важно, първо за българските граждани и второ за българската икономика.

Татяна Буруджиева: В енергетиката няма сериозна стратегия. Няма яснота какво правим с енергетиката си. Важно е да знаем собствения си интерес и това определя нашето отношение и взаимоотношение с всяка една друга държава.

Тя допълни, че България е държава, която не може да прави политика, защото голямата политика се прави от големите играчи. Според нея страната ни има възможност да се присъедини към някои от големите играчи или да се опита да застава зад своите интереси както Швейцария.

Татяна Боруджиева: Предполагам, че основата на разговора между Борисов и Медведев са били цените на газа и възможността ние директно да договаряме цените, след изявения интерес на американски инвеститори в Белене, предполагам, че и този разговор е проведен. За България е важно да има нискотарифен поток на електричество, за да не плащаме висока цена за електричеството.
;

Според Йордан Божилов българо-руските отношения не могат да се разглеждат само в рамките на двустранни отношения, защото съществуват много фактори, които влияят на тези отношения. Той каза, че България трябва да потърси своя интерес, без да губи своята стратегически посока - членството в ЕС и НАТО.

Йордан Божилов: Нашият интерес е да има силен ЕС, там са основните търговско-икономически отношения, това е една възможност за икономическо развитие и модернизиране на страната.

Според него не е ясно окончателната позиция на ЕС относно Турски поток. Божилов заяви, че ролята на българското правителство е да докаже, че частта от Турски поток, която засяга България, отговоря на политиките на ЕС за диверсификация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водачи от градския транспорт в София: Не одобряваме работата на синдикатите
Водачи от градския транспорт в София: Не одобряваме работата на синдикатите
Пускат бившия шеф на Нисан под гаранция
Пускат бившия шеф на "Нисан" под гаранция