НОВИНИ

Правната комисия отхвърли с пълно единодушие ветото на Изборния кодекс

Правната комисия в парламента отхвърли ветото на президента върху текстове от промените в Изборния кодекс. Решението беше взето с пълно единодушие от 14 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" и в отсъствието на депутатите от БСП. Ветото ще бъде обсъдено още утре и в пленарната зала.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:50, 05.03.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Секретарят на президента по правните въпроси проф. Емилия Друмева обоснова пред депутатите мотивите за 14-тото вето. Държавният глава върна за повторно обсъждане въведения по-висок праг на преференциите.

Проф. Емилия Друмева - секретар на президента по правните въпроси: Въвеждането на този измерител за прага, представлява едно отстъпление от постиженията в нашето изборно право.

Президентът Радев е против също ограничаването на машинното гласуване и критериите за поетапното му въвеждане. Възразява срещу необжалваемостта на всички решения на ЦИК пред ВАС, както и срещу вземането на решенията от изборните комисии с обикновено мнозинство, а не както беше досега с гласовете на две трети от членовете.

Проф. Михаил Константинов, човек с богат опит в изборния процес у нас, призова депутатите да отложат решението за въвеждане на електронно и машинното гласуване с аргумента, че този вид гласуване почти не се прилага в Европа.

Михаил Константинов - председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване"АД: Електронно и интернет гласуване има в Естония и в половин Швейцария, държава и половина. Машинно гласуване има в половин държава от 44. Има го в Индия и в Бутан, да има го, само че там машините са други и населението е друго и т.н. Много моля да се помисли този въпрос, няма никакъв смисъл да катастрофираме и съвсем да сринем доверието в изборния процес.

Председателят на ВАС пък отхвърли опасенията, че се ограничава възможността да се обжалват решения на ЦИК .

Георги Чолаков - председател на Върховния административен съд: Никъде не се предвижда необжалване на решение на ЦИК и съм длъжен това да го заявя директно. Което означава, че по член 120 на Конституцията всички актове на ЦИК подлежат на обжалване.

Председателят на Правната комисия Данаил Кирилов увери, че веднага след обнародването на промените в Изборния кодекс, от ГЕРБ и Обединени патриоти ще внесат нови предложения, които да върнат прага на преференциите в нормите,които действаха досега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
66 станаха болните от морбили у нас
66 станаха болните от морбили у нас
Артилерийски снаряд под ремонтиран булевард откриха във Варна
Артилерийски снаряд под ремонтиран булевард откриха във Варна