НОВИНИ

Младоженци се отказаха от цветя на сватбата си, за да помогнат на църква

Младоженци се отказаха от цветя на сватбата си в името на благородна кауза. За да съберат нужните над 1200 лева за осветлението на камбанарията на църквата в панагюрското село Бъта, Силвия и Ненко Ненкови решават да помолят гостите си да не им подаряват празнични букети. Вместо това ги призовали да дарят предвидените суми на храма „Св. Георги".

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
08:51, 05.03.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Камбанарията е отдавнашна мечта на хората в село Бъта. След дълги години на строителство тя е готова точно когато Силвия и Ненко подготвят сватбата си. Заедно с родителите си младоженците решават да помогнат за осветлението на камбанарията.

Силвия Ненкова, майка на младоженеца
Нашият син е израснал тук до църквата и всяка сутрин го събуждаше камбаната на църквата. Като малък искаше да се преместим от тук, за да не го буди тая камбана. След това пораснаха децата и виждахме години наред, че се строи нова камбанария, но все не се завършва.

В момента Силвия и Ненко учат и работят във Виена. Всички в селото обаче разказват за постъпката им и споделят, че примерът на младото семейство трябва да бъде последван от мнозина.

Георги Александров, кмет на село Бъта:
Държавните институции не винаги могат да реагират на време и адекватно. И ние жителите на село Бъта дълго, дълго време викахме неволята, а накрая тя се оказа, че била при нас.
Цанко Ненков,баща на младоженеца:
Гордост. Инициативата много ни хареса на децата, че е тяхно желание да стане това и го постигнаха ми се струва. Имаме още малко довършителни неща по камбанарията и мисля, че ще ги направим.

Освен красиво осветление, камбанарията вече има и нов кръст. Той е изработен и дарен от местен жител.

Благой Елшишки
Предстои да бъде осветен и той. Радвам се много, че с този кръст съм оставил следа в това хубаво село.

Хората в село Бъта се надяват през лятото да може да започне и ремонт на църквата, която е построена през 1848-а година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Благотворителна изложба в помощ на болно дете
Благотворителна изложба в помощ на болно дете
Австрия призовава за общоевропейска забрана на изяви на турски политици
Австрия призовава за общоевропейска забрана на изяви на турски политици