НОВИНИ

По-малко от 400 психолози работят в българските училища

Министерството на образованието ще води разговори с министерството на финансите за увеличаване на делегираните бюджети на училищата. Допълнителните средства са нужни за осигуряване на повече психолози на пълен работен ден уточниха за БНТ от просветното ведомство. По данни от края на миналата година училищата у нас са 2473, а в тях работят по-малко от 400 психолози и около 700 педагогически съветници.

bnt avatar logo
от А. Шаламанов, И. Минковска
08:17, 05.03.2017
Чете се за: 01:18 мин.
Още

Най-много психолози и педагогически съветници работят в училищата в област София-град, а най-малко в Кюстендил. Въпреки, че според закона такива специалисти трябва да има навсякъде, основното училище във врачанското село Тишевица, няма нито психолог, нито педагогически съветник.

Анелия Георгиева - зам.-директор на ОУ "Св. Климент Охродски", с. Тишевица
"Тъй като бюджетът не ни позволява да назначим такъв човек."

Училището е средищно и събира около стотина деца от 5 околни села. Учителите признават, че срещат трудности с децата.

Баязид Иванов, учител
"Може би имат някакви проблеми в семейството и от там се прехвърлят някакви негативни емоции. Би било хубаво да има един такъв човек, който да общува с тях, да им показва по-хубавия, по-приятния свят."

От Асоциация "Родители" смятат, че за да преборят агресията освен с учениците, училищните психоози трябва да работят и с учителите и родителите.

Яна Алексиева - Асоциация "Родители"
"И то да работи с родители, дори на ниво екип и клас, а не чак толова индивидуално винаги. Отново, за да запознае родителите с примерни теми, като задачите на развитието, в които са в момента децата.

В столичното 18-то училище учат над 2400 деца. Те могат да разчитат на двама психолози, педагогически съветник и логопед.

Десислава Николова -зам.-директор на 18 СУ "Уилям Гладстон"
"Има случаи, в които без създаден такъв екип много трудно може да се справи едно училище, защото реално учителите не са обучени, не са подготвени."

Екипът за личностно развитие е обучил учителите да разпознават агресията, ако не успеят да се справят с проблема, се намесват специалистите.

Светла Бенина - координатор на екипа за личностно развитие в 18 СУ "Уилям Гладстон"
И целият екип с общи усилия подкрепя, ако е необходимо родителите, ако е необходимо детето и дори самите учители, когато имат нужда от тази подкрепа."

Според педагогическия съветник на 18-то училище, повече агресия проявяват децата от 5-ти до седми клас. Психологът разказва, че в последните години се увеличават учениците, които търсят подкрепа.

Емил Иванов - психолог в 18 СУ "Уилям Гладстон"
"Целта ни е по-скоро да се справяме с тези случаи и да можем да направим така, че децата да осъзнаят, че агресията и насилието са част от нас и да формират в себе си умения да се справят с такива ситуации."

От 18-то училище твърдят, че по света един психолог работи с 250 деца. Дали този стандарт ще бъде постигнат и у нас, предстои да разберем.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ползата от Великденските пости
Ползата от Великденските пости
Швеция връща задължителната военна служба
Швеция връща задължителната военна служба