НОВИНИ

Промоции стимулират ползването на топла вода в Пловдив

Таван на цената на топлата вода въвежда топлофикацията в Пловдив, за да подтикне клиентите си да я използват повече и по-често. Целта на дружеството според собствените му брошури е да повиши комфорта на живот на хората. Проектът за по-евтината вода вече дава резултати, отчитат от дружеството. Столичното парно пък прави опит да управлява топлината с помощта на съвременните технологии. Ще започнат ли българите да използват по-често и повече и колко топлина може да се спести ако радиаторите се пускат с компютър, вижте в следващия репортаж.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
07:04, 05.03.2017
Чете се за: 01:59 мин.
У нас

Една част от сградите в Пловдив са се отказали от топлата вода и използват парното само за отопление. По този начин хората се опитва да пестят. От местната топлофикация обаче са решили отново да върнат пловдивчани към използването на топла вода.


Петър Костадинов, ЕВН Топлофикация Пловдив
Цената на горещата вода е индивидуална за съответната сграда, защото зависи от потреблението на тази сграда. Тук има и някои примери през годините, в някои сгради цената на горещата вода достига до 40,50, 60 лева. Затова казваме на клиентите, че слагаме таван на цената на куби гореща вода до 10 лева. Тоест стимулираме потребителите да ползват толкова гореща вода, колкото би им било комфортно без да се страхуват, че ще им се увеличат сметките.
Опитваме се да популяризираме практиката, от тях зависи да ползват гореща вода, това намалява разходите за електроенергия, защото замества ползването на бойлер.


80% от пловдивчани получават реални сметки за своето отопление, а не прогнозни. Те се засичат всеки месец от фирмите за дялово разпределение в града. Така изразходваната топла вода винаги е точно толкова, колкото е ползвана. Не така стоят нещата в София, където се намира и най-голямата топлофикация. Тук сметките се определят на базата на потреблението през миналия отоплителен сезон. Към момента не е по силите на дружеството да въведе точно отчитане за всичките си клиенти, но топлофикация прави опити за умно управление на мрежите на сгради с един наемател каквито са общинските, училищата и детските градини. Проектът стартира преди четири месеца.

Филип Фиков, Топлофикация София
Резултатите даже надминаха моите очаквания, за първите четири месеца, за които имаме данни - са изключително добри. Имаме 11 обекта, за които имаме договор и сме спестили за тези четири месеца над 220 мегаватчаса.
- Колко е това в пари?
- В пари е около 14 500 лева. Което е по-интересно обаче, което мене лично много ме радва е, че превърнато във вредни емисии - това са близо към 48 тона вреднии емисии по-малко във въздух над София. 48 тона.

Топлофикация предоставя безплатно устройството за управление в реално време, а самото отчитане струва малко над 100 лева месечно. Един от първите приложили системата е община Връбница

Димитър Димитров, зам. кмет на Район Връбница
Енергията, която е спестена е 51 мегаватчаса като средства това са 3315 лева само към този период, което според мен е много добре.

Но как работи системата? Предавателното устройство се поставя в абонатната станция.

Филип Фиков:
Това нещо, което се нарича контролер, което регулира цялата работа на абонатната станция. Основното е, че включваме към него един модул концентратор, който предава данните от контролера до нашите офиси.

Така то вече има връзка с базата данни на топлофикация.

Филип Фиков
Тук се виждат всички обекти, които управляваме. При първия преглед може да се види дали има проблем в някой. Имаме най-важните данни, температура на външния въздух, температура на отоплителната инсталация и температура на топлата вода. Понижаването, което се прави нощно време, виждате в какви граници е, около 30 градуса. След което към 5 часа започва едно покачване, като дойдат хората, вие сте от осем часа, да има едни конфортни температури.

При училищата това покачване на температурите започва още в 3 часа през нощта. Дружеството се надява умните мрежи да навлизат все повече в ежедневието. Първо в обществените сгради, а след това и у дома. А следващата стъпка е подобни системи да могат да се управляват и през телефона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци между противници и симпатизанти на Тръмп
Сблъсъци между противници и симпатизанти на Тръмп
Сирийски самолет е свален на границата с Турция
Сирийски самолет е свален на границата с Турция