САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Мълчалив протест на лекари срещу насилието и агресията

Лекари от различни краища на страната на мълчалив протест срещу насилието след жестокия побой над доктор Албена Гагова от болница "Шейново".

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
06:57, 07.07.2017 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
Животът

От Българския лекарски съюз призовават днес всеки медик да закачи синя панделка с надпис "Не на насилието!" в знак на протест срещу агресията и на съпричастност към колегите си, станали жертва на насилници. В някои градове по обяд са организирани и протести пред лечебните заведения.

От столичната Спешна помощ обявиха, че няма да прекъсват работа за протест, но всички екипи, включително и администрацията, ще носят сини ленти в знак на съпричастност, той като именно медиците от Спешна помощ най-често стават жертви на агресия. Нападението срещу доктор Гагова провокира серия протести на лекари и пациенти през изминалите дни. От правителството изказаха подкрепа към медиците и обявиха, че готвят мерки за по-голяма защита от агресия.


проф. Милан Миланов: Пожелахме и апелирахме към колегите в 13:00 ч. за 15-20 мин. да излязат пред лечебните заведения, защото положението е нетърпимо. Този прецедент не е прелял чашата. Чашата отдавна е преляла. Още по-тежко е положението при колегите ни от спешна медицина, но този прецедент е нещо важно, защото ние лекарите в усилието си да спасяваме животи, предизвикваме болка и да кажем някакво основание, макар че не виждам такова основание някой да реагира по-остро, то когато лекаря и Господ Бог те надари с най-важното нещо в живота ти, ти да се отнесеш така с него.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кръгла маса за запазването на добива на въглища в България
Кръгла маса за запазването на добива на въглища в България
Ограничават движението на ТИР-ове по най-натоварените пътища в почивните дни
Ограничават движението на ТИР-ове по най-натоварените пътища в почивните дни