САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Могат ли да работят 16-годишните и има ли кой да ги наеме?

Продължаваме темата за Националното външно оценяване след 10-ти клас и за двата етапа на средното образование. След като получат Удостоверение за завършен първи гимназиален етап, 16-годишните ученици, които не желаят да учат повече, могат да напуснат системата и да започнат работа.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
08:32, 17.02.2019
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Дали обаче реално това може да се случи и има ли кой да ги наеме - вижте в репортажа на Елиана Димитрова.

9-ти клас на Професионалната гимназия по транспорт "Хенри Форд". Учениците съвсем скоро са научили за Националното външно оценяване, което ги очаква догодина. Младежите коментират и възможността на 16 години да напуснат училище.

Могат ли обаче 16-годишните ученици, получили Удостоверение за завършен Първи гимназиален етап да работят и какво?

Таньо Стойчев, директор на професионална гимназия " Хенри Форд": При съвременното ниво на техника и икономика, малко фирми биха си позволили лукса да назначат ученик, който току-що е навършил 16 години, излязъл извън училищната възраст, във фирмата на работа, именно поради липсата на каквито и да било умения.

А именно - ако ученикът е от профилирано училище, той няма да има никаква професионална квалификация. Ако е от професионална гимназия - ще има само първи клас квалификация. Освен това, заради изискванията на Инспекцията по труда, непълнолетни лица се наемат много трудно от работодателите - изискват се специални условия на труд и разрешение на родителите.

Таньо Стойчев, директор на професионална гимназия "Хенри Форд": Те могат да полагат труд намален, почасово до 7 часа, непълнолетните граждани на България, но без професионална квалификация какъв труд? Не може всички да метем улиците в крайна сметка. След 10-ти клас учениците могат да станат основно сезонни работници.
;

По принцип законът позволява 16-годишни да бъдат наемани на работа макар и с много условия, проблемът е, че няма кой да ги наеме.

Христина Пейчева, мениджър- корпоративни комуникации в автомобилна фирма: Виждаме редица трудности, редица аргументи, които не биха ни позволили да ги вземем на работа.
Николета Бориславова, мениджър- подбор в автомобилна фирма: Ние бихме предпочели или дуалната форма, или завършили 12-ти клас деца с по-сериозна теоретична подготовка.

Мениджърите са категорични - по-добрият вариант е наемане на ученици от дуалното обучение, които след 16-годишна възраст едновременно работят и учат, но до 12-ти клас.

Смятат и че много малко ученици ще се възползват от възможността, дадена от Закона за училищното образование за изход от системата в 10-ти клас.

Заради този изход обаче всички десетокласници догодина ще бъдат подложени на стрес и още едно външно оценяване. С него те им стават общо четири.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Рекорден прием на пилоти за ВВС
Рекорден прием на пилоти за ВВС
 Националният съвет на БСП ще проведе редовно заседание
Националният съвет на БСП ще проведе редовно заседание