НОВИНИ

Мощно земетресение разлюля южните и централните части на Мексико

Според първоначалната информация магнитудът му е бил 7,5 по Рихтер, но след това той беше коригиран на 7,2. Няма данни за жертви, нанесени са материални щети. Регистрирани са около 200 вторични труса, като силата на някои е над 5 по Рихтер.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:35, 17.02.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Епицентърът на земетресението е бил близо до Пинотепа Де Дон Луис, на дълбочина около 25 км. Люлеенето е предизвикало паника сред населението. Задействан е специалният протокол при извънредни случаи, както и сигналната система, която предупреждава за бедствия.

Габриела Ерера, учител: Следвам протокола за сигурност. Учениците бяха евакуирани на безопасно място, а 20 минути по-късно изведени и от района на училището.

Въпреки силата на труса, предупреждение за цунами не е издавано.

Алфонсо Наварет, министър на вътрешните работи на Мексико: Няма данни за сериозни щети. Трусът е усетен силно в няколко щата, а в столицата Мексико е предизвикал паника, но също няма данни за жертви, нанесени са само материални щети.

След люлеенето почти милион домакинства в най-засегнатия район са останали без ток. Поетапното възстановяване не електроподаването вече е започнало. Според специалисти епицентърът на труса е на значителна дълбочина и това е причината да няма сериозни поражение.

Мексико все още се възстановява от силните земни трусове, регистрирани в страната на 7 и 19 септември миналата година, които отнеха живота на стотици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Федерер стана най-възрастният номер 1 в света на тениса
Федерер стана най-възрастният номер 1 в света на тениса
Недостиг на медицински сестри в столичната клиника по детска онкохематология
Недостиг на медицински сестри в столичната клиника по детска онкохематология