НОВИНИ

Мотористи преминаха през обучение за оказване на първа помощ

Преди началото на мото сезона мотористи преминаха през специализиран курс за оказване на първа помощ във Военно-медицинска академия. Те често стават свидетели или участници при пътни произшествия. Само до август миналата година по пътищата в страната инцидентите с мотори са над 300, като не са малко случаите с жертви и ранени.

Яна Тодорова
от Яна Тодорова
21:55, 18.03.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Дори да не си лекар, понякога бързата и адекватна помощ спасява живот. Движейки се по пътищата с мотора си, Мартин не само е ставал свидетел на инциденти, но е помагал на пострадали. Само за миналата година той попада в над 10 опасни ситуации.

Мартин Райчев: Паднали, засечени от автомобили, удар с автомобил, неин колега беше прехвърчал над 1 кола и имаше доста сериозни кръвозагуби. Вие как успяхте да помогнете? Първо огледахме какви са хората, сформирахме кризисен екип, после позвънихме на 112, появи лекар, спряхме кръвозагубата, колегата е жив и здрав в момента.

Мартин придобива тази увереност благодарение на курсове като този. За другите мотористи в залата, които идват за първи път, обучението също беше полезно.

Ясен Ангелов: Ако се случи нещо с мой приятел или с мен, ще съумея да подходя адекватно в ситуацията без да се паникьосвам

Георги Боянов - "София райдърс": Хубавото е ,че всички тези 100 човека в залата започнаха да се замислят, че това може да се случи и на него и трябва този, който е до теб трябва да знае какво да направи.

Как да действат при сериозна кръвозагуба или тежки травми са само част от полезните съвети, които получиха от медиците.

д-р Кристина Филипова: Ние бяхме основно тук, за да покажем техниките и прийомите, които те могат да ползват, ако се наложи да оказват първа помощ на пътя, т.е. да има покажем къде да застанат, как да захванат болния, как да премахнат маската или как да направят кардио пулмунална ресуститация.

Все пак преди началото на мото сезона мотористите си пожелаха по-малко инциденти на пътя и по-малко ситуации, в които се налага да прилагат наученото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победа на Путин на президентските избори в Русия
Победа на Путин на президентските избори в Русия
Античен театър в ромския квартал Столипиново
Античен театър в ромския квартал "Столипиново"