САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

МТСП публикува Националната стратегия за намаляване на бедността

Минималната работна заплата да скочи със 100 лева за две години. Това предвижда Националната стратегия за намаляване на бедността, която е публикувана за обществено обсъждане на страницата на Министерството на труда и социалната политика. Според плана за действие това ще допринесе за мотивацията на работната сила и по-конкретно на най-нискодоходната група.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:29, 13.12.2018
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Основната цел на стратегията е да се повиши жизненото равнище хората с най-малки месечни възнаграждения в страната и да се намали риска от бедност сред работещите.

В бюджета за следващата година е заложено минималната работна заплата да скочи от 510 на 560 лева. За 2020 година правителството предвижда минимумът да стигне 610 лева, а към края на мандата на правителството да стъпи на 650 лева.

Така според властта ще се насърчи търсенето на работа и задържането на трудовия пазар. По план средната работна заплата трябва да стигне 1 500 лева след 2 години. Официалната статистика сочи, че през септември тази година е била 1 135 лв.

Стратегията отчита още, че България е сред държавите, в които рискът от бедност за населението е над средното равнище за ЕС. Миналата година близо 39% от българите са били в риск от бедност и социално изключване. Равнището на бедност у нас е било над 23%. Делът на бедните сред заетите лица във възрастовата група 18-64 години е стигнал до 10.0%. Ето защо правителството си поставя за цел до 2020 година да намали броя на живеещите в бедност с 260 хиляди души.

Това, според управляващите, ще стане стъпка по стъпка. За догодина сред икономическите цели на властта растежът на Брутният вътрешен продукт да се повиши до 3.7% заради по-добрите публични инвестиции и публично потребление. Очаква се ръстът на общите инвестиции в основен капитал да достигне 9.5%. Предвидено е броят на заетите през 2019 г. да се повиши с 0.3%. А коефициентът на безработица се очаква да се понижи до 4.8%

Очаква се на пазара на труда да има все по-малко хора, най-вече заради намаляването на населението в трудоспособна възраст.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Френското правителство оцеля при вот на недоверие
​Френското правителство оцеля при вот на недоверие
Спецакцията в Страсбург приключи - нападателят остава в неизвестност
Спецакцията в Страсбург приключи - нападателят остава в неизвестност