НОВИНИ

120 фазана заживяха в Ловния парк в София

120 ученици пуснаха на свобода 120 фазана в Ловния парк в София. Инициативата е за 120-тата годишнина от създаването на Съюза на ловците и риболовците в България. Идеята е зелените площи и паркове в столицата да се обогатят и с животински видове, а хората да се научат да се грижат за тях. Всяка година на свобода се пускат близо 150 000 птици, а отстрелът не е повече от 30 000.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:42, 13.12.2018
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

За да оцелеят през зимата, за фазаните са монтирани и 8 хранилки. От Съюза на ловците се надяват птиците да не бъдат откраднати.

Васил Василев, председател на УС на Съюза на ловците и риболовците в България: Неслучайно беше направен и един филм по темата, как българи могат да усвоят патиците в един град като Лондон, където всички им се радват. Докато ние не разберем, че ако искаме да имаме богати на дивеч и риба планини, гори и ако щете дори градски паркове - това зависи от нас.

Семейните отношения на фазаните се оказаха най-интересното за учениците, които днес по обяд ги пуснаха на свобода. Фазаните са полигамни птици, като женските са по -скоро невзрачни, а мъжките екземпляри имат ефектна зелено-лилава украска и бял пръстен на шията.

Ако искате да се сприятелите с новите птици в парка, не ги гонете, а им занесете сурови царевични зърна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разбиха клетка на Ислямска държава в Русия
Разбиха клетка на "Ислямска държава" в Русия
Пуснаха калкулатор за новите данъци на автомобилите в София за 2019 г.
Пуснаха калкулатор за новите данъци на автомобилите в София за 2019 г.