НОВИНИ

Румен Радев предлага да има видеонаблюдение при броенето на бюлетините

Президентът Румен Радев предлага да има видеонаблюдение при броенето на бюлетините след приключване на изборния ден. Държавният глава организира дискусия на тема "Избори - прозрачност и доверие". Поканени бяха всички институции и организации, ангажирани с изборния процес. В дискусията не се включиха представители на правителството, а от партиите в парламента се отзоваха - БСП и ДПС.

Вера Александрова
от Вера Александрова
20:09, 13.12.2018
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Много е важно доверието на хората в изборния процес. А за това е необходимо да се отстранят негативните явления, на които сме свидетели в последните години, подчерта президентът. Предлага в изборния ден, след края на гласуването, да се включат камери, които онлайн да показват отварянето на урните, броенето на бюлетините и оформянето на протоколите.

Румен Радев, президент на Република България: Много важно е да има не само картина в реално време онлайн, да има и звук, да се чува какво си говорят и как работят членовете на СИК.

Секретарят на президента Пламен Узунов смята, че за видеонаблюдението не е нужен голям финансов ресурс. Проф. Михаил Константинов, човек пряко свързан с изборния процес от години, одобрява това предложение, но вижда и някои рискове. Опасява се, че дилъри на гласове ще използват камерите, за да манипулират хората, че са под контрол. И даде пример.

Михаил Константинов - председател на Борда на директорите на "Информационно обслужване": Викате бабата и ѝ казвате: Бабо, нали знаеш, че камерата записва как си гласувала. Ти взема 20-те лева, но да не вземеш да се объркаш как гласуваш. Естествено, нищо такова няма да стане, важното е на бабата да и се внуши, че е под контрол.
;

Президентът настоява да се премахне втория формуляр на протоколите на СИК, защото създава възможност за подмяна на вота на цяла една секция. Смята, че е сериозен проблемът и с високия процент на недействителни бюлетини. По мнение на международни организации допустимият им брой трябва да е 3 на сто, докато у нас достига до 5-6%.

Румен Радев, президент на Република България: Това означава съществена промяна на съотношението на политическите сили в парламента. Това означава цяла една партия. Един малък коалиционен партньор, а виждаме какво е огромното значение на малкия коалиционен партньор да го няма в българския парламент.

Като слабост президентът посочи и недобрата подготовка на членовете на секционните комисии. А председателят на ЦИК обясни, че това се дължи на честата смяна на съставите им, включително и в изборния ден.

Ивилина Алексиева - председател на ЦИК: Ние апелираме към политиците за още по-отговорно политическо поведение и възможност на един по-ранен етап да се знаят членовете на СИК, така че ние да можем да ги обучим.

Машинното гласуване не трябва да бъде ограничено, нито да се бяга от срока за неговото пълно въвеждане, смята държавният глава. Настоява усилията за електронния вот да продължат и колкото по-бързо се въведе, толкова по-добре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ, Воля и ОП не участваха в дискусията за Изборния кодекс при президента
ГЕРБ, Воля и ОП не участваха в дискусията за Изборния кодекс при президента
Комисията в НС отхвърли предложението за преструктуриране на болница Лозенец
Комисията в НС отхвърли предложението за преструктуриране на болница "Лозенец"