НОВИНИ

МВР бави възнаграждения на съдебните лекари в страната

Министерството на вътрешните работи бави изплащането на възнагражденията за експертизи, извършени от съдебните лекари в страната. За това алармираха медици от Пловдив, които не са получили за 2018 г. общо над 100 000 лв. Ако проблемът скоро не бъде решен, от гилдията обмислят да преминат и към мирни протестни действия. Според медиците единствено МВР не превежда регулярно хонорарите. Няма забавяне на сумите от прокуратурата и съдебното следствие.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
16:08, 16.10.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Ситуацията със забавените хонорари в Пловдив е най-фрапираща, защото тук се намира втората по-големина структура на съдебната медицина в страната. Има лекари, на които не са изплатени суми в размер на 20 000 лева.

Д-р Марин Балтов, началник на отделението по съдебна медицина в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив: На мен лично за 2018 г. ми дължат горе-долу около 15 000 лв за неизплатени възнаграждения за досъдебните производства. И предприехме първа стъпка - спряхме да ходим на огледи извън работното време.

Тези допълнителни средства са единствения стимул за младите лекари в специалността, защото заплатите им са близки до минималната - около 620 лв.

Д-р Марин Балтов, началник на отделението по съдебна медицина в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив: Да може да има целево субсидиране за вещи лица, което да е към МВР. Ние не можем да докараме от Здравната каса пари, за да се издържаме, както всички други специалности.

Съдебната медицина е изчезваща специалност. В цялата страна са останали не повеч от 50-60 лекари, като има области - като Ямбол и Ловеч, в които няма нито един лекар. За да не спре работата, преди три години по спешност в отделението в Пловдив се връща пенсионираната след 35 години стаж Янка Добрева.

Янка Добрева, инженер-химик в отделението по съдебна медицина в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив: След мен назначиха друга колежка, която стоя два месеца и като видя какви са условията напусна. Първо - ниско заплащане. Второ - никакви съвременни техники няма. Всичко е горе-долу алхимия.

На 27 октомври съдебните лекари от цялата страна ще се съберат в Пловдив, за да решат какви действия ще предприемат, за да могат да си получат изработеното. От Пловдивската дирекция на полицията обещаха да излязат със становище по казуса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина големият режисьор и сценарист Димитър Петров
Почина големият режисьор и сценарист Димитър Петров
БСК призова да бъдат оповестени причините за срива на Търговския регистър
БСК призова да бъдат оповестени причините за срива на Търговския регистър