НОВИНИ

40 млн. лв. повече за енергийни помощи за 2019 г.

40 милиона лева повече за енергийни помощи са предвидени в бюджета на социалното министерство за 2019 г. Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ министър Бисер Петков. Той обясни, че заради повишените цени на горивата още тази година ще има увеличение на помощите за отопление. В момента месечният размер на помощта е близо 75 лева, а заявления се приемат до края октомври.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
11:55, 16.10.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас
Бисер Петков, министър на труда и социалната политика: С резерви, които има в бюджета на министерството за тази година ще осигурим плащане допълнително, което да компенсира нарастването на част от горивата. Въпреки, че електроенегията, от която се изчислява целевата помощ за отопление, цената не нарасна. Други горива, които се използват от хората за отопление, преди всичко твърди горива, газта и т.н., цените им нараснаха. Така че това увеличение ще бъде компенсирано, за да могат хората да оцелеят през зимата.

Ще има ли коледни добавки?

- Предстои да се получи информация за изпълнението на бюджета. Това обикновено става през ноември. И тогава ще бъде взето решение. Знаете, че решението се взима от правителството. Дали и в какъв размер ще има коледни добавки.

От първи юли догодина таванът на пенсиите нараства от 910 на 1200 лева. Така според министър Пeтков около 40 хиляди души ще получават пенсиите в пълен размер. Други 25 хиляди души ще имат изчислена по-висока пенсия, но ще получават тавана от 1200 лева, обясни социалният министър.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Военновъздушните сили отбелязват празника на българската авиация
Военновъздушните сили отбелязват празника на българската авиация
Съдът в Бургас не даде ход на делото срещу граничните полицаи, обвинени в Турция
Съдът в Бургас не даде ход на делото срещу граничните полицаи, обвинени в Турция