НОВИНИ

ГЕРБ поиска оставката на областния управител на София заради "Царските конюшни"

Премиерът Бойко Борисов разпореди на Главния инспекторат да извърши в максимално кратък срок проверка в Областна администрация - София-град по повод сделката т. нар. царски конюшни. Тя трябва да установи също поискано ли е и получено ли е съгласие от ръководителя на ведомството, в чието управление е предоставен имотът - държавна собственост, за извършване на продажбата.

bnt avatar logo
от БНТ
12:26, 09.09.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Докладът на Главния инспекторат трябва да съдържа предложения до министър-председателя за последващи действия. От пресслужбата на Министерския съвет уточняват, че до публичното изнасяне на данни за осъществената сделка, министър-председателят не е бил информиран за нея.

Вчера БСП сезира главния прокурор за сделката подписана от областния управител на София Веселин Пенев. Имотът на ъгъла на булевардите "Княз Александър Дондуков" и "Васил Левски" е 7 декара и е продаден за по-малко от 700 хиляди лева.

Пред медиите в Народното събрание зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на парламентарната група на партията Цветан Цветанов призова Реформаторският блок да оттегли областния управител на София - Веселин Пенев заради сделката. Ако се установят нарушения, за същото се обяви и вътрешният министър Румяна Бъчварова.

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи: МВР не е получавало искане за съгласуване за становище за тази сделка, а от 2006 година ме информираха колегите, че общо взето при всяко едно правителство са искали от областния управител, както и при нас от дирекцията от съда, която се занимава със собствеността, да се уреди документно собствеността на една сграда, която ние сме обявили с отпаднала необходимост. Но тя се оказа паметник на културата, така че ние нямаме никаква пряка връзка с този случай. Сутринта имахме съвещание при премиера с шеф на инспекторатите, с моите колеги. Изяснихме. Той възложи проверка възможно най-бързо. Буквално до часове по документите, с които ние разполагаме и ако се установи нередност на сделката, каза, че очаква областният управител да си подаде оставката. Ако не си я подаде, той ще му я поиска.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-малко трима загинали при дерайлиране на влак в Северна Испания
Най-малко трима загинали при дерайлиране на влак в Северна Испания
Отчуждават имоти заради магистрала Струма
Отчуждават имоти заради магистрала "Струма"