НОВИНИ

МВР предприема мерки срещу агресията по пътищата

МВР предприема мерки срещу агресията по пътищата и за противодействие на корупцията сред катаджиите - това обяви в студиото на "Денят започва" началникът на отдел "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски. Според него стационарните и мобилните камери са изпитано средство за справяне с агресивните шофьори и нарушителите, поради което полицията все по-често ще използва тези технически средства.

Николай Минков
от Николай Минков
18:47, 11.04.2016
Чете се за: 02:06 мин.
У нас

На любителските кадри виждате как само за по-малко от минута водачът на фолксвагена извършва поредица от нарушения - изпреварва на непрекъсната линия, веднага след това прави тройно разминаване - абсолютно забранено в този участък. При тази маневра той принуждава движещият се отпред автомобил да отбие в банкета, където обаче се намират велосипедисти. Единствено фактът, че колата отпред се движи с малка скорост и успява буквално да спре зад колоездачите предотвратява почти сигурна катастрофа.

Почти сигурно за този нагъл водач ще има последици, но според статистиката голяма част от катастрофите са предизвикани от млади шофьори. Какви мерки готви КАТ?

Статистиката за 2015 г. сочи, че водачите със стаж до две години са причинили 483 тежки катастрофи, със 44 загинали и над 600 ранени.

Ето защо се предвижда:

Въвеждане на стикер "Млад шофьор". Занижаване на пределно допустимата скорост за млади шофьори. От 1 до 2 години младите шофьори да карат с придружител. Забрана за каране след полунощ за млади шофьори. Половината от часовете за кормуване да бъдат нощем.

И сега в Закона за движение по пътищата има достатъчно драстични мерки срещу нарушителите, но не винаги има воля от КАТ да ги прилагат. Има начин да се повиши контролът?

Една от обсъжданите идеи е служителите на КАТ да получават процент от наложените санкции. Според началника на отдел "Пътна полиция" комисар Бойко Рановски, ако се въведе тази практика дори, то може да се очаква значително намаляване на корупцията сред пътните контрольори.

Комисар Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция": Искам да кажа, че това, че има случаи на колеги, които си позволяват да извършват такива действия да взимат, да се облагодетелстват, това не значи, че всички пътни полицаи са такива. Има много съвестни колеги, които си вършат съвестно задълженията, изпълняват си съвестно задълженията. Така че не можем да поставяме всички пътни полицаи под един знаменател.
"Пари на улицата пътният полицай няма право да взима. Това трябва да го знае всеки гражданин, глобите се налагат със съответния документ и се заплащат по банков път. Пари на пътния полицай на улицата не се дават".

Стана ясно, че има воля да се промени ситуацията на пътя в бъдеще, но каква бе картината от днес. Най-фрапиращите случаи са пореден инцидент на пешеходна пътека в столицата и паднала кола в река край Разлог.

Таксиметров шофьор блъсна 15-годишен ученик на пешеходна пътека в София рано тази сутрин на ул. "Гео Милев" край 31-во училище. При удара момчето се е разминало с леки контузии на крака и главата.

Кола падна в река Балташка близо до Разлог през нощта, при което са пострадали жената, шофирала автомобила, и детето ѝ. Те са настанени в болница с множество травми, но без опасност за живота. Причината все още се изяснява. Как според пътната полиция трябва да се противодейства на наглите шофьори?

;

Според комисар Бойко Рановски най-ефикасният метод е доказване на нарушението с камери и незабавно прилагане на наказанието - глоба, отнемане на свидетелството или дори ефективна присъда.

Комисар Бойко Рановски, началник на отдел „Пътна полиция": "Това, което се предприема от Пътна полиция, от ръководството на главна дирекция Национална полиция е най-агресивните, най-опасните водачи да бъдат санкционирани и да си понесат своите санкции. Това са всички указания, които се пускат от нас, са насочени в тази насока да изведем от пътищата, да изведем от движението най-агресивните водачи. Тези водачи трябва да разберат, че така не може повече, че броят на ПТП-тата, броят на загиналите и ранените в България е огромен за нашата територия, за нашето население и така не може повече".

И да напомним, че за предстоящите великденски празници Пътна полиция и ДАИ засилват контрола по всички възлови пътни отсечки на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лиляна Павлова: Предупрежденията за протест на превозвачи са спекулация
Лиляна Павлова: Предупрежденията за протест на превозвачи са спекулация
Изчезва ли българският чемшир?
Изчезва ли българският чемшир?