НОВИНИ

МВР коментира гражданския арест на мигранти

Нов клип с "граждански арест" на мигранти край границата ни с Турция обикаля мрежата. Видеото е качено във Фейсбук от потребител с име Йозеф Луис Бароу. От снимките става ясно, че зад този псевдоним се крие Петър Низамов - Перата, осъждан няколко пъти и с над 10 криминални регистрации. Низамов е част от групата на Динко Вълев, който нашумя преди време с първия "граждански арест" на мигранти. От МВР коментираха, че всеки трябва да подава сигнали, ако забележи нелегални мигранти, но само полицията може да извършва задържания.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:26, 11.04.2016
Чете се за: 03:17 мин.
У нас

Поредният клип на "граждански арест" се появява на профила на човек, който твърди, че е част от организацията "Цивилни отряди за защита на жените и вярата". В него се вижда как скрити зад камерата мъже завръзват с подръчни средства ръцете на няколко незаконно преминали границата ни мигранти.

Според информация на "По света и у нас" мигрантите твърдят, че са от Афганистан. Самоличността им в момента се проверява. След като са задържани от полицията самите те твърдели, че са бити, ограбени и връзвани в гората от пресрещнали ги мъже. Тезата им за боя и връзването се потвърдила, след като се появил и клипът на бургазлията, нарекъл себе си Джозеф Бароу.

Антонио Ангелов, директор на ГД "Гранична полиция": Точно кои са извършителите към момента ние не можем да установим, тъй като се вижда, че и самите лица на извършителите ги няма в кадър. Не можем да предполагаме, а трябва да докажем кои са били. Проверката се извършва по обратната линия, т.е. от подаващия сигнала съответно на него кой му го е казал и така.

;

Според снимките в профила, човекът качил видеото е Петър Низамов - Перата. Пред наш репортер той и Динко Вълев отказаха да говорят с аргумента, че били дали мъжка дума за интервюта само пред една конкурентна телевизия. Петър Низамов е стар познайник на полицията в Бургас. При последния му арест за побой през 2012-та, пред съда е представена справка за общо 3 присъди и 14 криминални регистрации за няколко средни телесни повреди, поредица от хулиганства и унищожаване на чуждо имущество. Задържането на нелегалните мигранти, също е престъпление.

Антонио Ангелов, директор на ГД "Гранична полиция": Упражняват сила, която и се държат като полицейски органи, а те нямат такива правомощия. Просто трябва да уведомят Гранична полиция в случая или органите на Националната полиция. Ние от своя страна ще вземем мерки, дори и да са се придвижили по нататък, да организираме обезпечаването на самото направление и да бъдат задържани лицата. Не е необходимо те да предприемат някакви действия за тяхното задържане или стопиране на едно място.

След като са заснели "гражданския арест", т.н. патриоти са освободили плячката си и друг човек е подал сигнал в гранична полиция за незаконните мигранти. Униформените ги намерили с разкъсани дрехи и свободни ръце.

Антонио Ангелов, директор на ГД "Гранична полиция": Да, свободни са. Нямат никакви следи от завързване и т.н.

Експертиза ще доказва дали и какви следи от насилие има по телата на нелегалните мигранти. Доклад за проверката по случая иска и главният прокурор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трябва ли пътните полицаи да получават процент от глобите?
Трябва ли пътните полицаи да получават процент от глобите?
Арсений Яценюк сменен с Володимир Гройсман?
Арсений Яценюк сменен с Володимир Гройсман?