НОВИНИ

МВР предупреждава: През студените месеци е пикът на посегателства от джебчии

С настъпването на студените месеци рискът да станем жертви на джебчии се увеличава, припомнят от полицията. В София този тип кражби чувствително намаляват, показва справка на столичната полицията. От началото на годината до края на октомври са регистрирани близо 500 улични посегателства. За същия период на миналата година те са били с близо 200 повече. Районите около болници, спирки от градския транспорт и обществени превозни средства. Това са местата, където трябва да сме особено бдителни за джебчии.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
08:27, 04.11.2018
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

Есента и зимата са любимите сезони на уличните престъпници, защото хората често оставят телефони, пари и скъпи вещи в джобовете на якетата си. Така стават по-лесни мишени за джебчиите.

Венета Славова е станала жертва на посегателство в градския транспорт.

Венета Славова: "Пътувайки, имаше много хора, не съм и забелязала по никакъв начин че са бръкнали в чантата ми, взели са портмонето, а то беше така направено, че вътре и личната карта в него. Вече зная, внимавам. Разделих си документите личните на друго място, парите на друго място. Просто трябва сами ние да знаем да се пазим.

А как да разпознаем джебчия? Обикновено те търсят контакт с жертвата си - да са близо до нея, до дрехата, чантата ѝ. В повечето случаи не действат сами, а всички в групата имат строго определени функции - единият извършва действието, другият наблюдава внимателно жертвата, а третият околните. В градския транспорт стават голяма част от джебчийските кражби. А Столичната община има план за действие при такива ситуации.

Борислав Попов - "Безопасност на движението" към Столичен автотранспорт: Водачите са инструктирани как да действат при дадени ситуации, които се случват в движение. На момента, когато се усетят самите граждани, подават сигнал на водача, той спира автобуса на безопасно място, подава сигнал през паник бутона или звъни на 112 и се изпращат полицаи.

110 автобуса от столичния градски транспорт са снабдени с камери за видеонаблюдение, които са в помощ на полицията и при такива сигнали.

Борислав Попов - ръководител отдел "Безопасност на движението" към Столичен автотранспорт: От Районните управления ни искат записи за определена линия, за определен ден, но не ни дават обяснения за какво ги искат.

Да бъдем по-внимателни, да наглеждаме чантите и багажа си и да не оставяме ценни вещи в джобовете на връхните си дрехи, съветват полицаи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И днес е спряно метрото между Сердика и националния стадион
И днес е спряно метрото между "Сердика" и националния стадион
Обсъждат кой да наследи Меркел начело на ХДС
Обсъждат кой да наследи Меркел начело на ХДС