НОВИНИ

Каква ще бъде съдбата на кино "Модерен театър"?

Кауза за спасяването на кино "Модерен театър" обедини кинообщността с подписка и в социалните мрежи. "Модерен театър" е най-старото кино в България и едно от първите в Европа. Преди 3 години частният собственик, който го придобива, подава в Министерството на културата заявка за преустройството му в търговски център. Може ли киното, което е паметник на културата, да запази дейността си - повече от Цвета Младенова.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
21:05, 03.11.2018
Чете се за: 01:47 мин.
Още

В началото на миналия век италианският предприемач Карло Векаро инвестира над 1 милион лева, за да превърне малка двуетажна къща в историческия център на София в дом на седмото изкуство. Резултатът е кинотеатър на две нива с много помещения, с 350 места и 10 ложи, с фасада в стил виенски сецесион. Тук - само 13 години след като във Франция прожектират първия филм в света - зрителите у нас гледат "Българан е галант" - първият български филм. Киното е сензация. Оцелява дори след бомбардировка през Втората световна война, която разрушава съседната сграда. Но може ли "Модерен театър" да оцелее почти 20 години след приватизацията?

Костадин Бонев - режисьор: Сградата на "Модерен театър" в момента се води паметник на културата от местно значение, което означaва, че фасадата задължително трябва да се запази, но не е задължително вътре да бъде кино.

Притеснени сградата да не се превърне в поредния МОЛ или бинго зала или - не дай си Боже - да бъде опожарена, кинодейците още от 2014-та подават подписки до Министерството на културата. Настояват статутът на "Модерен театър" да бъде сменен - от паметник на културата с местно значение - в паметник с национално значение. Те смятат, че промяната на статута ще спаси и дейността му като кино, а собственикът може да бъде обезщетен с друг имот.

Георги Чолаков - бивш и.д. на ИА "Национален филмов център": Ние бихме могли да запазим киното - да го върнем като кино, да се предаде за стопанисване или на НФЦ или на Българска национална филмоптека, а средства за реставрация и реновиране могат да се намерят по европейските програми.

Оказа се обаче, че дори когато културният паметник е национално значим, това съвсем не е гаранция, че той трябва да запази функцията си. В опит да изясним ситуацията и ние подадохме запитване до Министерството на културата. Отговорът ни информира, че процедурата за повишаване на категорията на "Модерен театър" вече е в ход. Но министерството не може да направи нищо за това то да продължи да работи като кино. Срокът от 10 години, записан в приватизационната сделка, отдавна е изтекъл. Киното е купено за 240 хиляди лева и компенсаторни бонове и сега е в капитала на фирма на крупен инвеститор.

Оказва се, че адресът на фирмата е същият като адреса на голям столичен МОЛ. В подкрепа на идентичната собственост са и публични информации, според които един от собствениците на МОЛ-а, е собственик и на кино "Модерен театър"."

Инвеститорът вече е продал търговския център. За кино "Модерен театър" обаче, както ни каза, има сериозни планове за реставрация. Той се съгласи да се срещнем и в разговор ни увери, че са проучили всички стари архиви с исторически снимки, за да възстановят фасадата в автентичния й вид - лазерно 3D заснемане и химичен анализ на мазилката. Колкото до дейността - каза, че няма опит в киното. Според писмото на Министерството на културата до БНТ, собственикът е подал искане за преустройството на киното в търговски център, но негов представител отрече да имат толкова конкретни планове.

Иван Киров - представител на собственика на кино "Модерен театър": Отнасяме се с изключително уважение и внимание. По отношение на бъдещото ползване на имота при нас предстои все още много работа и изясняване на концепцията точно по какъв начин ще бъде функциониращ този имот за вбъдеще.

Така съдбата на кино "Модерен театър" остава в бъдещето. А междувременно подписката на кинообщността продължава да расте.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва Софийската нощ на игрите
Започва Софийската нощ на игрите
Интер разгроми Дженоа, за да постигне седми пореден успех
Интер разгроми Дженоа, за да постигне седми пореден успех