Фестивал на тиквата, няколко дни след Хелоуин, организираха в русенското село Тетово. Но акцентът тук са българските традиции - ястията, приготвени от нея, както и красиви предмети и украса.
Идеята за фестивала на тиквата се родил миналата година, когато в село Тетово направили кулинарна изложба, на която много домакини се представили с традиционни и оригинални рецепти. И решили всяка есен да организират фестивал – във всеки двор в селото се гледат тикви, а и за тях се говори, че освен много вкусна храна, имат и качеството да подсилват организма. Именно с такава традиционна рецепта се е представила Стефка Русева.
Стефка Русева: Аз приготвих тиквен сладкиш „залохуса”. Той се поднася след като жената е родила и се поднася на младата майка за подсилване на имунитета и за подслаждане.
Да покажат уменията си в Тетово бяха дошли хора от целия регион, които освен с вкусотии, изненадаха публиката и с оригинални предмети и украса. Милена Иванова казва, че за първи път прави карвинг от тиква и за нея е било интересно предизвикателство.
Милена Иванова: Обичам да се занимавам с декорация, да изработвам декоративни предмети от природни материали. Това всъщност ми е първото такова занимание, даже влязох в интернет, за да видя как се работи.
На фестивала на тиквата с изпълнения се представиха групите от местното читалище, а като на истински празник тетовчани и гостите им се хванаха с изпълнителите на кръшно българско хоро.