НОВИНИ

От нашия пратеник: Стрелецът от Мюнхен планирал нападението една година

Стрелецът от Мюнхен е планирал нападението 1 година, сочи разследването след открити в дома му материали. Али Давид Сонболи е имал проблеми в общуването с връстници, пише германската преса. Жертвите не са негови съученици. Бащата на стрелеца познал сина си на едно от любителските видеа, разпространени в интернет, и сам се обадил на полицията.

bnt avatar logo
от В. Велев, Е. Запартова
19:34, 24.07.2016 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Пистолетът е бил театрален реквизит, после е бил поправен, за да може да стреля. Според полицията е купено от черния интернет, от сайтове със скрити пароли, предаде специалният пратеник на БНТ Владислав Велев.

Жители на баварската столица отидоха на специалната служба в местната катедрала, в памет на жертвите на нападението от петък вечер.

Херман Брайтенбергер, жител на Мюнхен: Обикновено не ходя на църква, но днес има причини да го направя заради стрелбата. Можело е да бъде по-лошо, защото младежът е имал много амуниции.

Вестник "Билд ам Зонтаг" разкрива нови подробности около личността на стрелеца. Според изданието той е имал проблеми в общуването и е ставал обект на издевателства от страна на негови връстници от турски и арабски произход. Бил е и ограбван, за което е подал жалба в полицията. В деня на трагедията младежът е трябвало да се яви на изпит в училище. Бащата на Али Давид Сонболи е таксиметров шофьор, майка му работи в голяма търговска мрежа. Журналисти продължават да стоят пред сграда на Дахауер штрасе, където семейството живее.

Високопоставени германски представители призоваха за внимателен преглед на законодателството за огнестрелните оръжия във Федералната република. Трябва да ограничим достъпа, заяви вицеканцлерът Зигмар Габриел. Вътрешният министър на Бавария уточни с какво оръжие е боравил нападателят.

Йоахим Херман, вътрешен министър на Бавария: Става дума за Глок, пренаправен за театър. По този начин той е неизползваем като оръжие. Пистолетът обаче е бил пренастроен, за което се иска техническо умение.

Германия се слави с едно от най-рестриктивните законодателства по въпроса за притежанието на оръжие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Спасиха туристка в района на връх Мусала
Спасиха туристка в района на връх Мусала
МОК не изключи Русия от Рио, остави решението на спортните федерации
МОК не изключи Русия от Рио, остави решението на спортните федерации