НОВИНИ

На АМ „Струма” при Кресна ще има тържища в помощ на местния бизнес

Хората в Кресна остават притеснени заради строителството на автомагистрала „Струма”. Проектът предвижда разделяне на трасето през Кресненското дефиле. Пътуващите към Гърция ще минават по сегашния път Е-79, а в обратната посока към София, ще се пътува по нов път високо в планината, въпреки че в проекта за магистралата е заложено изграждането на местни тържища, много от търговците в Кресна смятат, че ще им бъде по-трудно да реализират стоката си.

bnt avatar logo
от Ирина Николова
20:40, 09.10.2017
Чете се за: 01:33 мин.
У нас

В участъка на магистралата между Симитли и Кресна се предвижда да бъдат изградени общо пет тържища. Те ще дадат възможност на търговците, които сега имат обекти на главен път Е-79 да продължат да развиват бизнеса си. От двете общини вече са направили своите предложения до регионалното министерство на кои терени да бъдат изградени тези регионални тържища, но терените все още не са определени. Какви са очакванията на местния бизнес в Кресна, вижте в репортажа на Антония Сукалинска и Иван Терзиев.

Търговците в Кресна ще могат да преместят бизнеса си на местни тържища край магистралата, както предвижда проектът за строителството на АМ“Струма“. Някои вече обмислят как ще действат след няколко години. Снежана Иванова сега продава край зеленчуци ,които сама е отгледала.

Снежана Иванова,търговец: Да, добър вариант е, защото поне ще знаеш за какво се трудиш. Това, което произвеждаш ще го продаваш, няма да го препродава друг.

Красимир Тошев, търговец: Те могат да ги преместят ама дали ще бъде този резултат, както е било, според мен, надали.

Маргарита Нейчовска работи в един от крайпътните магазини в Кресна. Притеснява се, че след като построят автомагистралата през дефилето, ще остане без работа.

Маргарита Нейчовска: „Аз съм вече на такава възраст, че къде мога да отида. Никакви шансове, спре ли се това, край, до тука съм. Да, хубаво е да се правят магистрали, но да се помисли и за хората най-вече.”

И търговци, и жители на Кресна са доволни, че с изграждането на магистралата не само катастрофите ще станат по-малко, но по-малко ще е и шумът от автомобилите. Домът на Васил Шатев е точно на главния път.

Васил Шатев, търговец: „Аз живея тука до шосето, всяка година правим ремонт, напукани стени, по-спокойно ще е .
Димитър Вергов „Много натоварено , погледнете какво нещо е, това е страшно“

С построяването на едното платно ,което се предвижда да бъде успоредно на досегашния главен път е 79 за пътуващите от Гърция към Благоевград, ще спечелят жителите на малките населени места - Брежани , Ощава ,Стара Кресна и Мечкул. Хората смятат ,че ще се появят инвеститори, които ще построят къщи за гости и крайпътни хотели, а така ще се развива туризмът. Други пък ще отворят търговски обекти покрай пътното трасе.

Междувременно от Агенция „Пътна инфраструктура” прекратиха обществената поръчка за проектиране и строителство на тунел „Железница” на магистрала „Струма”. От пътната агенция посочиха, че решението е взето след забележки на Агенцията по обществените поръчки, от където са поискали промяна в документацията, която е довела и до промени в първоначално обявените условия пред участниците. От пътната агенция обясниха, че забавянето на процедурата в рамките на 2 седмици е допустимо при реализацията на проекта, а корекциите ще бъдат за сметка на държавния бюджет.

Тунелът „Железница” по магистрала „Струма” се очаква да бъде най-дългият и скъп с дължина от 2 км и с прогнозна цена от 250 млн. лева без ДДС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са приоритетите на туризма по време на европредседателството на България?
Какви са приоритетите на туризма по време на европредседателството на България?
От пратениците ни в Барселона: Очаква се диалог с Мадрид
От пратениците ни в Барселона: Очаква се диалог с Мадрид