НОВИНИ

На прага на новата учебна година в СУ "Св. Климент Охридски"

Академичната учебна година в Софийския университет ще бъде открита на 3 октомври. Записването на студенти приключи вчера след допълнителен прием за незаетите места. Гост в студиото на "Денят започва" беше проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, който каза, че и тази година има незаети места. По думите му, обикновено става въпрос за около 10%. Вижте и целия разговор с проф. Анастас Герджиков в "Денят започва"!

bnt avatar logo
от БНТ
09:35, 29.09.2016
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Това е процес, който трае вече 15 години, заради решението университетите да получават пари, спрямо броя на студентите. Много бързо е станало ясно, че трябва да се отчита и качеството, защото иначе започва надпревара за студенти. В един момент се е забелязало, че поради демографската криза, е невъзможно повече да се съревновават за студенти. "В много университети има едни и същи специалности. И когато демографската криза показа, че това е един абсурден модел, държавата в последните три-четири години тръгна в правилната посока - да ограничи приема и да увеличи средствата за качество", обясни проф. Герджиков.

Според него, СУ няма нужда от промяна на подбора на студенти, защото имат традиционни изпити от години, те са се утвърдили и от учебното заведение не са склонни да направят компромис с качеството. Проблемът е, че се правят компромиси с броя на студентите. Ректорът увери, че се опитват непрекъснато да подобряват качеството, взаимствайки модели, разработвайки собствени такива. При трайната тенденция за приемане на почти целия випуск, качеството няма как да се поддържа, обясни той.

Последните три години има сериозен прогрес със стратегията за висше образование, със Закона за висше образование и с няколко постановления, които променят модела. Проф. Анастас Герджиков каза, че на 3 октомври ще окуражи студентите. Според него, има основание за това, защото наред с проблемите има и много други неща, които са положителни. Софийският университет е първи в почти всички направления, в които обучава в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК: ​Гърция е получила извънредна помощ за бежанците в размер на 353 млн. евро
ЕК: ​Гърция е получила извънредна помощ за бежанците в размер на 353 млн. евро
Д-р Ханс-Петер Ул: Европа трябва да е обединена, за да се пребори с тероризма
Д-р Ханс-Петер Ул: Европа трябва да е обединена, за да се пребори с тероризма