НОВИНИ

Премиера на филма за най-големия петролен разлив в историята

В британската столица Лондон се проведе европейската премиера на филма по истински случай "Море в пламъци". Лентата, която получи широко критическо одобрение на международните кинофестивали в Торонто и Венеция, пресъздава обстоятелствата около най-големия нефтен разлив в историята на планетата.

Георги Петров
от Георги Петров
09:14, 29.09.2016
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Филмът е дело на Питър Бърг, за когото това е втори пореден проект на историческа тематика след "Последният оцелял" от 2013 година, в който бе разказана историята на морския пехотинец Маркъс Лутрел, останал единственият жив участник в опасната операция "Червени крила" по време на войната в Афганистан.

Лутрел бе изигран от номинирания за "Оскар" актьор Марк Уолбърг, който играе главната роля и в "Море в пламъци" - тази на Майк Уилямс, инженер на борда на дълбоководната нефтена платформа "Deepwater Horizont", която експлодира на 20 април 2010 година в Мексиканския залив и предизвиква най-големия разлив на гориво в историята. Уолбърг бе категоричен относно това къде е бил фокусът на неговото актьорско представяне и на филма като цяло.

Марк Уолбърг, актьор: "Този филм не е за това кой е направил грешките или кой е отговорен. Той е за вдъхновяващите геройски подвизи на 11-те души, които са си помогнали един на друг и са оцелели."

Сходно мнение изказа и режисьорът Питър Бърг.

Питър Бърг, режисьор: "Никога не съм винил "Би Пи" за това, че са търсили печалба от нефт. Ние всички ползваме гориво. Грешката им е, че когато са изостанали от графика и бюджета си, те са натиснали прекалено силно, придвижили са се твърде бързо. Потенциалните нанесени щети на околната среда и изгубените животи показват, че тези хора трябва да натискат спирачките, когато се налага."

На премиерата на филма присъства и самият Майк Уилямс, който подчерта, че одобрява направата на филма именно заради фокуса му върху съдбата на колегите му на платформата.

Майк Уилямс: "Най-голямата ни отговорност е да почетем хората, които изгубиха живота си. Дори горивото може да бъде разчистено, но това са бащи, братя и съпрузи, които никога няма да заменим."

Действието на филма проследява часовете преди и след експлозията на платформата. Ролите на други истински личности като капитан Джими Харел и оперативното лице на "Би Пи" Доналд Видрин се играят от холивудски ветерани като Кърт Ръсел и Джон Малкович. Позитивните отзиви за лентата от кинофестивалите в Торонто и Венеция я правят фаворит за множество награди през идващата зима в очите на експертите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Ханс-Петер Ул: Европа трябва да е обединена, за да се пребори с тероризма
Д-р Ханс-Петер Ул: Европа трябва да е обединена, за да се пребори с тероризма
Ню Йорк Таймс: Георгиева е силна конкуренция за генерален секретар на ООН
"Ню Йорк Таймс": Георгиева е силна конкуренция за генерален секретар на ООН