НОВИНИ

НЕК не може да обжалва решението на арбитража по казуса АЕЦ "Белене"

Националната електрическа компания няма да обжалва решението на Международния арбитражен съд по казуса АЕЦ "Белене". Причината - подобно решение не се обжалва. Страната ни дължи над 10,7 млн. евро за съдебни разноски. Това е записано в становището на международното адвокатско дружество "White and Case", което представляваше интересите на НЕК пред арбитражния съд. Документът е качен на сайта на Министерския съвет.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
08:31, 29.09.2016
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

Международното адвокатско дружество е категорично, че арбитражното решение не може да се обжалва. Единствената опция е да бъде обжалвано пред местните съдилища в Швейцария, но процедурата е много рискова.

Становището на американската адвокадска кантора е поискано от премиера Бойко Борисов. Адвокатите посочват, че възможностите да се обжалва са твърде ограничени, защото арбитражни решения по търговски дела се считат за окончателни и задължителни.

Има обаче възможност за технически корекции и оспорване на тълкувания и те вече са поискани от страната ни. "Атомстрой експорт" е приела четири от седемте грешки, посочени от българската страна, което ще намали дължимата от НЕК сума.

Очаква се окончателното произнасяне на съда в Женева. Електрическата ни компания е била запозната с всички хипотези за оспорване на решението на Арбитражния съд и е взела решение обжалване да не се предприема.

В момента България дължи над 10,7 млн. евро за съдебни разноски по делото в Швейцария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са шансовете на България в избора за нов генерален секретар на ООН?
Какви са шансовете на България в избора за нов генерален секретар на ООН?
Конгресът на САЩ одобри законопроект срещу спонсорите на тероризма
Конгресът на САЩ одобри законопроект срещу спонсорите на тероризма